Новини Турагенции

Великобритания премахва PCR теста при завръщане

   
Великобритания премахва PCR теста при завръщане

Правилата за тестване за Covid-19 във Великобритания ще бъдат облекчени за хора без симптоми. От Агенцията за здравна сигурност съобщиха, че мярката влиза в сила от 11 януари и ще важи само за Англия първоначално. Хората дали положителен латерален тест няма да си правят PCR за потвърждаване на заразяването, ако нямат симптоми. Те ще продължават да се самоизолират, но технически това ще бъде за по-кратко време, защото допълнителните PCR тестове забавят официалната начална дата за карантината. По този начин ще се даде възможност на хората без симптоми, каквито са около 40% от случаите, да се завърнат по-рано на работа. Мярката ще бъде преразгледана, когато пропорцията на хора с Covid вируса падне под 1% за определен период.

Заместник-министърът на здравеопазването Джилиън Кийгън заяви, че прецизността и голямото количество на правените латерални тестове са в основата на решението за промяна. Около един милион британци в момента са в самоизолация, което е тревожна новина за работодателите във всички сфери.

Британският премиер Борис Джонсън обяви още, че отпадат тестовете за Covid-19 преди отпътуване за завръщащите се във Великобритания. Пристигналите също няма да е необходимо да се самоизолират, докато не дадат отрицателен PCR тест. Премиерът обяви промяната в Камарата на общините. Той отбеляза, че режимът на тестове, наложен като реакция на варианта Омикрон, ще бъде премахнат, тъй като Омикрон сега е толкова доминантен, че тя вече има „ограничен ефект“.

От 4 часа сутринта в петък хората, пристигащи на Острова, не трябва да си правят тест преди отпътуване. Пристигащите в страната също не трябва да се самоизолират докато не дадат отрицателен PCR тест, а вместо това ще е достатъчен антигенен тест в края на втория ден от пристигането. Ако този тест е положителен, тогава те ще трябва да си направят допълнителен PCR тест за потвърждение и идентифициране на типа вирус.

Неваксинираните трябва да се самоизолират за 10 дни. Правителството се съгласи да промени правилата след като авиолиниите активно настояваха, че скъпо струващото тестване и самоизолацията, наложени на пътниците, убиват индустрията и туризма и вече не са адекватни, след като Омикрон е доминантен вариант.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати