Транспорт

Транспортният министър поиска въздушна линия със Скопие

   
Транспортният министър поиска въздушна линия със Скопие

Премиерът Кирил Петков е поискал да види какви са възможностите да пуснем самолетна линия София-Скопие, което ще е проява на добра воля. Поканен съм и ще присъствам заедно с него в Северна Македония, обяви транспортният министър Николай Събев по време на изслушване на първото заседание на транспортната комисия в парламента.

"Ще преговаряме с колегите от Северна Македония, така че да имаме лесен, бърз за преминаване преход. Преговаряме с конкретни самолетни компании", добави той.

Транспортното министерство работи и по проект за осигуряване на спешна въздушна медицинска помощ чрез специализирани хеликоптери:

"В момента работим по проекта "HEMS" за животоспасяващи хеликоптери, които да бъдат разположени на правилните места. Да имат 15 минути до реакция за спасение на човек. Това е наш проект, по който с радост работим", съобщи Събев.

По думите му ситуацията с изпълнението на бюджета на БДЖ е "отчайваща":

"Не виждам реализация на парите, заложени в плана за развитие на БДЖ. Отговорът е, че те са успели да усвоят 1 млрд. лв., като по-голямата част от тях са отишли в софийското метро."

Събев заяви още, че всяка нощ получава извънредни съобщения във връзка с произшествия в БДЖ:

"Имаме проблем с работната ръка, имаме проблеми с локомотивите, които не са достатъчно. Всеки ден имаме някакъв проблем с някой от вагоните, всеки ден нещо не работи. Това е стартовата точка. Ние сменихме хората, които трябва да вземат решения, така че да започнат реформите."

Министърът на транспорта смята, че морската индустрия през последните години е била загърбена и решенията са се взимали на парче. "Виждаме в морските пристанища възможност да се осигурят по-добри условия, при които да имаме това привличане на товари, които да осигурят икономически растеж в района", заяви той.

Според Николай Събев работещата транспортна система е ключова за добрия стандарт на живот:

"Искаме да сме максимално бързи, но и всичко да се случва законно. Засега работата на транспортното министерство е на ниво одит и преглед."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати