Хотели

Хотелиерите искат промяна в разпределението на помощите в туризма

   
Хотелиерите искат промяна в разпределението на помощите в туризма

Хотелиерите, ресторантьорите и екскурзоводите са ощетени от разпределението на последната помощ от 30 млн. лв. за туризма, които средства отиват най-много в туроператорите. Това заяви пред TravelNews Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и собственик на хотел "Кини парк" в курорта. Хотелиерите искат промени в бъдещото разпределение на останалите 30 млн. лв. за бранша. Те ще настояват за това пред министъра на туризма Христо Проданов.
"Като начало идеята да се подпомогне туристическият бизнес е добра. Но за съжаление както винаги изпълнението е направено много зле. Напълно разбирам, че всички браншове, които работят в тази сфера, е нормално да се намират под една шапка, а именно Министерство на туризма. За съжаление за толкова години никой в това министерство не се замисли , че има няколко отрасъла, които не трябва да се слагат под един знаменател. Тук е мястото да обърна внимание на министъра на туризма Христо Проданов както и на всички служители в това министерство, че е крайно време тези отрасли да се разглеждат отделно и да се взема под внимание проблема на всеки от тях", каза Станислав Стоянов.
Във връзка с програмата за подпомагане на туризма, работейки на принципа всички под един знаменател, се получи един голям гаф на министерството с разпределяне на финансовата помощ от 30 млн. лв. Ако всеки отрасъл в туризма беше разгледан отделно, може би щеше да стане ясно на всички, че най-пострадали и засегнати от пандемията са хотелите, които от своя страна получиха някакви жалки трохи от баницата, подчерта той.
"Може би не е късно да поясня какво е нужно за организиране на туристите. Първо е най-важно да има желаещи да почиват България - в случая туриста. Второ - някой, който да направи организацията за пътуване и настаняване - това е туроператорът. Трето и не на последно място - хотелът, обяви Станислав Стоянов. Следвайки тази формула, става ясно, че туроператорите в случая се явяват само посредници в цялата схема. На всички е известно, че туроператорът получава комисионна и от двете страни /и от клиента и от хотела/ и напрактика той няма какво да губи. 
Нека да разгледаме нещата малко по- подробно относно дейността на туроператорите в България. Тя основно се дели на входящ и изходящ туризъм. Като се има в предвид, че едва 10% от туроператорите извършват входящ туризъм, останалите 90% правят изходящ туризъм. Достигаме до извода, че получената и неправилно разпределена сума, изтича извън България. Само тези 10% остават в България. Нека да не забравяме и факта, че туроператорите получиха вече помощ за нереализираните пътувания, с цел да възстановят платените и неосъществени пътувания и почивки, на клиентите. Към момента все още има потребители, които не са си получили парите обратно. Нека да добавим и факта относно разходите на един туроператор, където се вижда, че са минимални /наем на офис, ток, телефон, интернет, заплати и осигуровки на служителите/.
С тази формула за разпределяне на средствата се получава, че тази държавна помощ не подпомага  българския, а чуждия туризъм. Парите от 30 млн. лв. все пак бяха за подпомагане на българския туризъм, засегнат от пандемията. Не приемам факта, че един посредник като туроператор, е засегнат най-много от това, коментира Станислав Стоянов.
Следвайки факта, че туристът е записал и платил на туроператора, достигаме и до мястото за настаняване.
Всеки един хотел работи с договори с туроператори, като съответно заплаща процент комисионна от договорената цена за услугата. Да не забравяме, че разходната част на едно място за настаняване, е голяма, защото освен режийните сметки, като ток, вода, интернет, заплати, осигуровки, изхранване на гостите, става въпрос и за текущи ремонти за поддържане на базата за настаняване. Голяма част от хотелите имат банкови заеми, които в пандемията се обслужват много трудно. Почти всички места за настаняване се съобразяват с трудността на туристите и пазара, което води до цени, които едва покриват гореизброените разходи. 
Според Стоянов най-много засегнати от пандемията COVID-19 са хотелите и не е съгласен с разпределянето на помощите. Правилно е да се вземе предвид нуждата на всеки отрасъл в туризма и така да се разпределят средствата. Реално се получи така, че туроператорите взеха най- голямо обезщетение на гърба на хотелите, защото реализираните техни обороти и печалби се градят 90% от дейността на хотелите. Това е най-важният фактор, който трябва да се има предвид, допълни Стоянов.
 
Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати