Анализи Хотели

Хотелиерите обявиха война на туроператорите заради държавната помощ

   
Хотелиерите обявиха война на туроператорите заради държавната помощ
Хотелиерите от Слънчев бряг също скочиха срещу разпределението на парите за туризма

Хотелиерите официално обявиха война на туроператорите заради разпределението на последната помощ от 30 млн. лв., както и за предстоящия нов транш от 30 млн. лв., който е изпратен за нотификация в Европейската комисия. Хотелиерите от Златни пясъци вчера се оплакаха, че повечето средства и по-големите суми отиват в туроператорите и механизмът трябва да бъде променен. Съюзът на собствениците в Слънчев бряг днес изпрати позиция до TravelNews, в която подкрепи колегите си. За проблема те вече са информирали с писмо министъра на туризма Христо Проданов, вицепремиера и финансов министър Асен Василев и вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Организациите на туроператорите засега запазват мълчание, но Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), коментира, че ще „реагират с позиция и хотелиерите ще си получат войната“.

„В последните няколко дни на фокуса на вниманието на институциите и конкретно на Министерството на туризма е темата за разпределянето на втория транш от 30 млн. лв. за туристическия сектор. Преобладава мнението на колегите, че тези средства не се разпределят правилно“, заяви пред TravelNews Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. В този смисъл подкрепят колегите конкретно от к.к. Златни пясъци, като аргументите им за това са следните:

1.           Безспорно туристическият продукт представлява съвкупност от работата и действията на много субекти, които участват в неговото създаване и реализиране. Ние в никакъв случай не отричаме и не омаловажаваме приноса на туроператори, тур агенти, концесионери и всички други професионалисти в бранша, които с работата си допринасят за качеството му, но считаме, че както преди, така и сега хотелиерите, които са най-големите инвеститори, са сериозно пренебрегнати.

2.           Всеки професионалист в нашия сектор е запознат, че именно хотелиерите понасят най-големия удар от финансовата и здравна криза. Вече почти две години ние се борим за нашето оцеляване. Разходите ни са огромни и за разлика от някои други субекти във веригата, са целогодишни. Освен режийните разходи – за електрическа енергия, вода и консумативи, за да предложим добър краен продукт ние сме длъжни и да правим почти ежегодно обновяване и реновиране на хотелските си бази. Заплащаме сериозни данъци за сграден фонд, местни данъци и такси и особено голямо разходно перо за заплати и осигуровки на персонал, част от който поддържаме целогодишно. По-голямата част от хотелиерите имат и големи банкови кредити, които още повече увеличават разходите.

3.           Не бива да се пренебрегва и факта, че поради всеобщата финансова криза, туристическите пакети се предлагат почти на себестойност, понякога се плащат огромни рекламации. Също така изразходваме и сериозни суми за реклама.

4.           Още веднъж подчертаваме, че ние не омаловажаваме работата на нито един субект от участниците в общия продукт, който създаваме, но за един и същ оборот държавата плаща веднъж на туроператора и веднъж на хотелиерите.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг настояват пред управляващите да преразгледат и преосмислят принципите на разпределение на държавната помощ от 30 млн. лв. В писмото до министрите искат въпросът да се разгледа на експертно ниво от специалисти по финанси, които да направят точен и задълбочен разчет, така че „хотелиерите да получат това, което заслужават и от което се нуждаят“.

Хотелиерите, ресторантьорите и екскурзоводите са ощетени от разпределението на последната помощ от 30 млн. лв. за туризма, които средства отиват най-много в туроператорите. Това обяви вчера Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и собственик на хотел "Кини парк" в курорта. "Като начало идеята да се подпомогне туристическият бизнес е добра. Но за съжаление както винаги изпълнението е направено много зле. Напълно разбирам, че всички браншове, които работят в тази сфера, е нормално да се намират под една шапка, а именно Министерство на туризма. За съжаление за толкова години никой в това министерство не се замисли , че има няколко отрасъла, които не трябва да се слагат под един знаменател. Тук е мястото да обърна внимание на министъра на туризма Христо Проданов както и на всички служители в това министерство, че е крайно време тези отрасли да се разглеждат отделно и да се взема под внимание проблема на всеки от тях", каза Станислав Стоянов.

Във връзка с програмата за подпомагане на туризма, работейки на принципа всички под един знаменател, се получи един голям гаф на министерството с разпределяне на финансовата помощ от 30 млн. лв. Ако всеки отрасъл в туризма беше разгледан отделно, може би щеше да стане ясно на всички, че най-пострадали и засегнати от пандемията са хотелите, които от своя страна получиха някакви жалки трохи от баницата, подчерта той. Всеки един хотел работи с договори с туроператори, като съответно заплаща процент комисионна от договорената цена за услугата. Да не забравяме, че разходната част на едно място за настаняване, е голяма, защото освен режийните сметки, като ток, вода, интернет, заплати, осигуровки, изхранване на гостите, става въпрос и за текущи ремонти за поддържане на базата за настаняване. Голяма част от хотелите имат банкови заеми, които в пандемията се обслужват много трудно. Почти всички места за настаняване се съобразяват с трудността на туристите и пазара, което води до цени, които едва покриват гореизброените разходи.

Според Стоянов най-много засегнати от пандемията COVID-19 са хотелите и не е съгласен с разпределянето на помощите. Правилно е да се вземе предвид нуждата на всеки отрасъл в туризма и така да се разпределят средствата. Реално се получи така, че туроператорите взеха най- голямо обезщетение на гърба на хотелите, защото реализираните техни обороти и печалби се градят 90% от дейността на хотелите. Това е най-важният фактор, който трябва да се има предвид, допълни Стоянов.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати