Новини Събития

Британските туристи сторнират почивки за зимните ни курорти

   
Британските туристи сторнират почивки за зимните ни курорти
Председателят на новата Комисия по туризъм Илин Димитров и министърът на туризма Христо Проданов ще решават проблема с кадрите в сектора

Зимният сезон тръгна доста добре с пълни курорти и идеални условия, но започва да се наблюдава спад в записванията и дори има сторниране на ваканции и чартъри. Това обяви министърът на туризма Христо Проданов по време на първото заседание на новата Комисия по туризъм в парламента. Проблемът със засилващата се вълна от Омикрон, който е в стихията си във Великобритания и влошаването на обстановката в България, води до откази и сторниране на чартъри, каза министърът. Зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово отчетоха ръст от 30-40% на туристите в началото на сезона.

Проданов и председателят на Комисията по туризъм Илин Димитров изразиха опасенията си от сериозен проблем с кадрите, които да обезпечат работата на туристическите обекти за предстоящия летен сезон. За мен най-важният приоритет е да започне организация за разрешаване на трудностите с кадрите, обяви министърът. Той уточни, че ще се търси допълнителна възможност за дуалното обучение - ученици и студени от специализираните техникуми и университетски специалности да могат да имат стажове и практики в туристически обекти, както и че ще се работи за облекчаване на процедурата граждани от трети страни да идват и да работят в България.

Новият екип на Министерството на туризма ще подготви нова рекламна кампания за летния сезон. Най-вече ще наблегне на дигиталната реклама, присъствие в големите медии в чужбина и традиционно ще участва на международните туристически изложения. Христо Проданов заяви, че ще се бори България да има повече пари за реклама на туризма.

Записванията за летния сезон в момента са на изчакване заради Ковид вълната. Най-добре вървят резервациите в Полша и Германия за лятото, каза Проданов. Той подчерта, че заради несигурната ситуация с пандемията туристите изчакват и правят записвания за почивка в последния момент. Туроператорите отчитат умерен оптимизъм, че следващият сезон 2022 ще бъде малко по-добър от 2021, но няма да достигне нивата от 2019 г., подчерта той.

Христо Проданов ще разчита и направи кампания повече българи да почиват в страната. За целта ще предложи промяна ваучерите за храна да започнат да важат и за туризъм. Така даваме възможност за избор на българите дали да си изхарчат ваучерите в търговска верига или да ги съберат и да си позволят 7-10-дневни пакети в зимните, летни курорти, в къщите за гости. Това е една от мерките, които ще предложим и се надяваме да ни подкрепите, обърна се министърът към депутатите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати