Анализи Новини

Министерството на туризма преведе 30 млн. лв. на туроператорите и хотелиерите

   
Министерството на туризма преведе 30 млн. лв. на туроператорите и хотелиерите

Министерството на туризма преведе 30 млн. лв. по сметките на туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, СПА и фитнес центрове и други компании в туризма. Това съобщи за TravelNews министърът на туризма Христо Проданов. Средствата са безвъзмездна държавна подкрепа и отиват в 2220 фирми. Те се предоставят еднократно и се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот без ДДС през 2019 г., но индивидуалният максимален размер на помощта за допустимите кандидати не може да надвишава 20% от този оборот. Безвъзмездната финансова помощ, която всяко едно предприятие получава, е в размер на 1,14% от реализирания оборот за 2019 г. Общият брой на кандидатите, подали заявления по схемата в рамките на установения срок, беше 2799, но близо 600 компании са отпаднали, тъй като не отговарят на условията за спад на оборота или имат задължения към държавата, обясни министър Проданов.

Най-много средства от помощта

получават големите туроператори и хотелиери. Рекордните над 889 000 лв. отиват при дружествата, които медийни публикации свързват с Георги Велчев, брат на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев, установи проверка на TravelNews в списъка на одобрените компании. Това са фирмите „Академика Сий Палас“ АД (292 000 лв.), „Съни травел клуб“ ЕООД (235 000 лв.), „Съни травел“ ЕООД (204 000 лв.) и „Сандроуз холидейз“ ЕООД (158 000 лв.). Свързаното лице между тях е управителят Веселин Божидаров Данев, син на покойния бивш председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Хотелите в групата са трите Sol Nessebar Bay & Mare и Sol Nessebar Palace между Несебър и Равда, два в комплекса Meliá Sunny Beach resort в курорта Слънчев бряг, два в комплекса Sol Luna Bay в Обзор и Melia Grand Hermitage в Златни пясъци. Управителят на компаниите Веселин Данев обяви пред TravelNews, че фирмите нямат нищо общо с Георги Велчев, който не е в тях от 2009 г. Собственик на дружествата е "Либена резортс лимитид", Кипър.

Курортът „Дюни“ на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков получава 275 000 лв. от Министерството на туризма. Той е известен още с бизнеса със стомана и скрап, спонсорството на президентската кампания на Георги Първанов и мегаделото по САПАРД. По случая с източването на еврофондове беше оправдан. Стойков закупи преди около три години бившия хотел “Родина” на пл. “Руски паметник” в София, който предстои да бъде открит през 2022 г. след основен ремонт и с ново име Astoria Grand hotel Sofia.

На „Феърплей пропъртис мениджмънт“ е преведена субсидия от 242 000 лв. Компанията оперира под бранда FPI Hotels & Resorts и е собственост на строителелния предприемач Марио Захариев, показва справка в Търговския регистър. В София веригата притежава хотелите "Арена ди Сердика", "Кристъл Палас", хотел "Хил" и апартаментните къщи "Изток" и "България". Освен това има два ваканционни обекта "Санта Марина" до Созопол и Хотел, СПА и Апартаменти "Св. Иван Рилски" в Банско.

„Дит хотели“ ООД на бизнесмените Румен и Ваклин Чандърови получава 215 000 лв. от помощите, показва справката. Компанията е собственик на два хотела в Слънчев бряг – „ДИТ Маджестик Бийч Резорт“ и „ДИТ Еврика Бийч Клуб Хотел“. Румен Чандъров е смятан за приближен до бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е собственик на футболния клуб „Септември“- София и на детската футболна школа „ДИТ“ в Драгалевци. Чрез дружеството „Топ бет“ ООД взима лиценз за хазарт и развива сайта за онлайн залагания 8888.bg. Чандъров строи ваканционен комплекс в Доминиканската република.

Столичният хотел „Балкан“ (бивш „Шератон“) взима 186 000 лв. държавна субсидия. Той е собственост на кипърската офшорка „Потамиро Лимитид“. „София Хотел Балкан“ е част от „Luxury Collection“ на световната хотелска верига Marriott.

„Сънсет ризорт мениджмънт“ е със 155 000 лв. от държавата. Компанията е собственик на комплекса „Сънсет ризорт“ в Поморие. Тя се свързва с бизнесмена от Драгоман Боян Бонев, известен и като Боян Желязков. Той беше концесионер на южния плаж в Несебър. Има още обекти в Ахтопол и Ахелой.

Голф игрището „Лайтхаус голф енд СПА хотел“ край Балчик взима 118 000 лв. Собственост е на строителната компания „Бараж и Ко“ на Георги Чуклев. На фирмата „С, Б, Роял хотелс“ са преведени 114 000 лв. Те е собственост на Мартин Маринов, показва справка в Търговския регистър. Той е син на Димитър Маринов, известен като средния Маргин. Братята Маргини са сред ръководителите на силовата групировка СИК от 90-те години заедно с Младен Михалев – Маджо, към която е пречисляван и Бойко Борисов. Маргините и Маджо имат интереси по Българското Черноморие и притежават редица концесии на плажове, които им бяха предоставени от бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова. „С, Б, Роял хотелс“ държи хотел „Империал палас“ (бивш „Виктория палас“ на Ветко Арабаджиев).

От туроператорите най-много пари получава

„Туристическа агенция Солвекс“ – 635 000 лв., показва справката на Министерството на туризма. Тя се занимава с входящ и изходящ туризъм. Работи основно на руския пазар, от където води най-много туристи, и е партньор на руската авиокомпания S7 в България. Компанията е собственост на Галин Георгиев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Следва „Клуб Магелан“ ООД с 634 000 лв. Туроператорът е основан през 2006 г. във Варна. Работи изходящ и входящ туризъм. Собственост е на Иван и Йовка Иванови.

На трето място е туроператорът "Абакс" ЕООД с 424 000 лв. Фирмата прави многобройни автобусни и чартърни програми за българи в чужбина. Работи на редица пазари като Турция, Египет, Тунис, Мароко, Гърция, цяла Европа и др. дестинации. Нейните програми се продаваха от около 1000 агенти в страната преди кризата. Собственост е на "Травел медия" АД с управител Горчо Пасев. Четвъртото място е отредено за „Теди-кам“ ЕООД - Бургас с 345 000 лв. Компанията работи основно входящ туризъм, като води туристи у нас от Русия, Украйна, Молдова, Беларус и др. страни от Източна Европа. Собственост е на Тодор Камарашев.

Следва „Емералд травел България“ ООД с 329 000 лв. Туроператорът също води българи в чужбина. Собственост е на Асен и Янка Хитови. Тя е председател на Българската асоциация за изходящ туризъм (BOTA), в която членуват малко на брой туроператори и не е национално представителна организация. Компанията „Премиер турс“ ЕООД взима 230 000 лв. Създадена е през 1998 г. и към днешна дата е собственост на международната компания Go Global Travel (базирана в Израел) и представител на American Express Global Business Travel в България. Туроператорът е специализиран в предлагането на самолетни билети, хотелско настаняване, круизни пътувания, организиране на мероприятия, трансфери, коли под наем и др. Работи с много туроператори и туристически агенти в страната. Управители са Мария Московска,  Офир Езра и Гил Шехтер.

На „Руал травел“ са преведени 202 000 лв., което означава, че е реализирала оборот от 18.4 млн. лв. през 2019 г. Компанията и нейният управител Румяна Балтова са сред учредителите на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“. Румяна Балтова беше една от водачките на протестите на туроператорите през 2020 и 2021 г.

„Посока ком“ ООД усвоява 194 000 лв. Туроператорът е част от групата на авиокомпанията „България ер“ и „Химимпорт“. Компанията „Онекс тур“ ЕООД е получила 176 000 лв. Тя е създадена през 2013 г. и е специализирана в организирането на екскурзии до Турция, Мароко, Египет и Русия. Туроператорът прави чартърни програми. Собственост е на Арсени Наумов, показва справка в Търговския регистър.

Ресторантите, СПА и фитнес центровете получават по-малко средства от общия бюджет от 30 млн. лв., защото са със сравнително по-ниски обороти през 2019 г. За пореден път най-малко средства в туризма е получила фирмата „Ен травъл“ ЕООД – 56.96 лв., което означава, че през 2019 г. е имала оборот от 5171 лв. Тя работи като агент в Пловдив.

Целият списък на получилите държавна помощ в туризма може да видите тук

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати