Анализи

Ако границата се затвори за туристи извън ЕС, 60-70 хиляди нощувки ще пропаднат

  17.01.2022 16:05  
Ако границата се затвори за туристи извън ЕС, 60-70 хиляди нощувки ще пропаднат

Ако бъде приета здравна заповед и се забрани влизане в България на граждани от държави извън Европейския съюз, които са в червената зона, отново ще бъдем поставени на ръба. Това каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово” АД, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV.

„Сезонът ще бъде затруднен много, ако бъде приета тази заповед. Сега започват ваканциите в държави, които са точно извън Европейския съюз - в Израел, Северна Македония, Сърбия, Турция – ключови за нас пазари. Това са пазари, без които нашият бранш не може. Тази заповед не е съгласувана с нас, нито становището ни е поискано. Никой не си дава сметка, че това повлича след себе си цяло домино от проблеми. Над 60-70 хиляди нощувки няма да се осъществят на територията на нашите курорти”, каза Беляков. Това е удар срещу всякакъв вид малък и среден бизнес, който едва издържа в момента.

"За пример ще ви дам сметката за ток в нашата фирма  - през декември 2020 година беше около 200 000 лева, този декември е около 700 000. Ситуацията е катастрофална”, каза Беляков. По думите му това ще доведе до голям хаос - резервации, анулации, осчетоводявания, деорганизация на чартъри и автобусни превози.

В сравнение с миналия сезон, от началото на този нощувките определено са повече, ръстът е видим, най-вече от чуждестранни туристи. Рестартираха се всички видове чартърни програми – и самолетни, и автобусни. Има огромен ръст на самоорганизиращите се туристи и това трайно измества някой от по-малките туроператори, посочи още изпълнителният директор на „Пампорово” АД.

От началото на сезона на 17 декември до сега, нощувките са с около 50-60 процента повече спрямо 2020г., но в момента очакваме спад, влизат много анулации, защото тези държави извън ЕС в червената зона няма да могат да влизат в България.

Относно ниският процент ваксинирани в България и дали това пречи на бизнеса  Беляков посочи, че не вижда подобна обвързаност и не смята, че  това е водещ механизъм във възприятията на хората дали да идват в България. "Това не означава обаче, че хората не трябва да се ваксинират".

Пандемията предизвика увеличение на хотелите, които се продават и става все по-трудно за собствениците на хотели с кредити да се стабилизират, каза Беляков. Факт е, че доста чуждестранни компании проявяват интерес да закупят нещо в България. "Можем да намерим хотелски комплекси, напълно завършени, между  250 и 500 евро на квадрат".

Пандемията не е замразила инвестиционните планове на „Пампорово” АД и за тази година се предвижда стабилизиране на всички нови онлайн системи, интегрирани в компанията. „Ще работим по системата за изкуствен сняг, развиваме детската ски зона на Малина, развиваме изцяло нов комплекс за минерална вода по японски модел, изцяло на открито. „На около 6000 квадрата ще бъдат разположени открити топилки с минерална вода”, каза Беляков.