Анализи

Ангел Кунчев: Това може да е последната вълна

   
Ангел Кунчев: Това може да е последната вълна

Има голяма вероятност това да е последната вълна на КОВИД, при която вариантът Омикрон постепенно да се превърне в един от многото респираторни вируси, като се надяваме, че той вече няма да представлява чак такъв голям проблем за здравната ни система. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на заседание на Комисията по туризъм днес. Вълната има нови белези и този път не се налага национално затваряне. Сега вече следваме нов, мултифакторен подход, при който се следят общо 16 различни показатели, сред които брой повиквания към Бърза помощ за 24 часа, отсъствия на децата от детските градини и училища и др. Новият план е съобразен с особеностите на Омикрон – той ще засегне много хора, но не толкова тежко, заяви главният здравен инспектор. Благодарение на мерките против КОВИД сме смъкнали нивото и на други инфекции, изтъкна той. Доц. Кунчев обясни, че се опитват да избегнат резките промени при налагане на мерките и да има предвидимост, тъй като е ясно, че туризмът е засегнат в много голяма степен от КОВИД кризата и икономическите субекти понасят огромни щети в тази ситуация.

На въпрос докога ще продължат рестриктивните мерки, доц. Кунчев обясни, че се очаква до три седмици да се достигне пикът на вълната, след това тя постепенно ще утихва. Въпреки това той поясни, че няма научен център в света,който да може да прогнозира с точност това. Но определено на база досегашния опит може да се предвиди, че вълната ще отбележи пик през февруари и след това ще последва спад. Мерките ще бъдат въведени засега само в някои области с висока заболеваемост, а не на национално ниво като ще се започне от областите Благоевград и Смолян, където са по-високи стойностите заради ски курортите, уточни той. Главният здравен инспектор поясни още, че са възприети мерки за ограничаване на влизането в страната ни от държави попадащи в червената зона. Мерките са съобразени и с нивото на ваксинация в отделните страни. Така например се либерализира режимът към държави като Израел, където ваксинационното покритие е изключително високо и дори поставят вече четвърта доза. Същевременно е ограничено влизането от съседни страни като Турция или Сърбия, където заболеваемостта остава висока. Като цяло, по думите му, в момента имаме адекватен режим на контрол с недопускане на голямо количество болни, които допълнително да внасят вируса у нас.

На въпрос на защо в област Кърджали от много време стои ниска заболеваемост от КОВИД, доц. Кунчев отговори, че това се дължи на няколко фактора. На първо място донякъде на възрастовата структура на населението както и на отдалечеността на населените места, които са по-малки и пръснати в планината, а това дава отражение върху бройките. Той обаче предупреди, че  областите с по-ниска заболеваемост едва ли ще останат такива - очаква се в края на януари – началото на февруари там също да нарастнат заразените.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати