Новини Турагенции

Ирландия отменя повечето противопандемични ограничения

  22.01.2022 09:00  
Ирландия отменя повечето противопандемични ограничения

Ирландия от днес ще премахне почти всички рестрикции срещу разпространението на COVID-19, след като премина през поредната вълна с огромен брой заразени заради разпространението на варианта Омикрон, заяви премиерът Михол Мартин в обръщение към нацията, предаде Ройтерс.

Ирландия се нареди на второ място по заболеваемост с коронавирус в Европа миналата седмица, но същевременно тя е сред еропейските страни, в които са поставени най-много бустерни дози ваксина, заради което тежко болните хора бяха много по-малко, отколкото при предишната вълна от КОВИД-19.

Издържахме бурята на Омикрон, каза вчера Мартин, като добави, че бустерните дози ваксина напълно са променили ситуацията в страната. Стоял съм тук и съм разговарял с Вас в някои много мрачни дни. Но днес е добър ден, каза той.

Страната бе една от най-предпазливите в ЕС във връзка с рисковете от КОВИД-19, като наложи едни от най-дългите ограничения за пътувания.

Следвайки съветите на здравните власти правителството реши, че няма да има нужда повече баровете и ресторантите да бъдат затваряни в 20 ч. (такова бе ограничението, въведено в края на миналата година, когато започна разпространението на варианта Омикрон), както и от клиентите да се искат доказателства за извършена ваксинация.

Закритите и откритите пространства вече ще може да работят с пълен капацитет. Хората все още ще трябва да носят маски при пътувания с обществен транспорт и в магазините, каза Мартин.