Новини Събития

Люлин планина предлага няколко интересни маршрута за туризъм

   
Люлин планина предлага няколко интересни маршрута за туризъм

Пътешествениците чакат с неспокойствие уикенда, с цел да поемат по туристическите пътеки на страната. Снегът и студеното време вършат малко по-трудни по-далечните направления. Крайградските региони са доста подобаващи в този миг.

Люлин планина е едно такова забавно място за туризъм. Макар и да е много по-малка от известния си комшия Витоша, тя предлага места и атракции, които могат да бъдат обиколени и прегледани в границите на един ден. Планината е много разнообразна. Северният й скат е затрупан от дъбови и букови гори, през които има направени няколко туристически пътеки. Те са маркирани за облекчение, на тези които желаят да почиват измежду природата. Южните скатове на планината са обезлесени. Те са покрити с тревна растителност и ниски шубраци - шипки и други сходни, и са доста по-бедни на водни запаси.

Билото на планината е плоско и се издига на 1100-1200 м н.в., като над него стърчат заоблени върхове. Най-високият се назовава Дупевица (1255.8 м), ситуиран в най-югоизточната част. В съседство с върха се намира извънредно забавната околност „ Добринова канара “, от която се открива чудесна панорамна панорама.

До връх Дупевица и до Добринова канара може да се стигне за към час и половина, като се тръгне от вилна зона Бонсови поляни. От там стартира асфалтов път, който води до остаряло военно отделение, намиращо се в планината. До 1997 година то е настоящо и достъпът до връх Дупевица, който се намира в границите на обекта, е стеснен. Днес поделението не действа и вървейки по асфалтовия път, екскурзиантът може елементарно да стигне съвсем до самия връх. Това е и най-удобният метод да се отиде и до Добринова канара, която се намира на към 800-1000 м западно от връх Дупевица.

Североизточните скатове на Люлин планина, обърнати към Софийската долина, са по-стръмни от тези на югозапад към Пернишката долина, които са полегати.

Има няколко забавни разновидността за туризъм из Люлин планина. От местността „ Манастирски поляни “ може да се тръгне към град Банкя, Владая или към върховете на планината - връх Дупевица и връх Добринова канара. В южното подножие на връх Добринова канара, в югозападна посока на към стотина метра от върха, минава черен път с маркировка, водещ към хижа „ Люлин “ и приближаващ от вилна зона Манастирски поляни “.

Има още една опция за къса разходка над вилна зона „ Манастирски поляни “ до Горнобанския или Люлинския манастир „ Св. св. Кирил и Методий “, прочут още и като „ Св. Крал “. Манастирът, учреден през XV век, през днешния ден е настоящ манастир на Българската православна черква. Той се намира на към 6 км от центъра на вилния квартал Горна Баня на София на равно място измежду смесена борова и широколистна гора. До манастира се стига по асфалтов път дълъг 1 км, който стартира от паркинг във вилна зона „ Манастирски поляни ".

При нанагорнище на връх Дупевица се откриват други благоприятни условия за туризъм. От там може да се продължи на запад по билото на планината, до Добринова канара и по пътя, водещ към Банкя, да се слезе на огромната поляна Люлинов хълм, която е забележима от местността Манастирски поляни. Тази поляна е известна също като Летището, употребена е от селскостопанската авиация по времето на социализма. Под нея има път, който води назад до вилна зона „ Манастирски поляни “, като минава край Горнобанския манастир. В противоположната посока същият път води и към Банкя. Близо до пътя се намират чешмичка и параклис в гората. От връх Дупевица може да се слезе и по северния скат по пътечка в гората и да се стигне до Горнобанския манастир.

Друг забавен маршрут, тръгващ от върха, води към Владая. В непосредственост до портала на поделението потегля пътека, която стига до Владайския манастир „ Св. Петка “. Минава се около красива брезова гора. Манастирът е учреден по време на Втората българска страна и е обновен през ХХ век. Понастоящем е непрекъснато настоящ девически манастир към Българската православна черква. Състои се от църква, жилищни и икономически здания и параклис „ Св. Неделя “. Черковният иконостас е разгласен за монумент на културата. Владайският манастир е на към 1 км западно от Владая в югоизточното подножие на Люлин планина. До него може да се стигне пешком от квартала или с кола, като се мине под жп линията и незабавно по-късно се завие вдясно.

Друго забавно място в планината е Войнишкият монумент. Той се намира в поляните над горнобанското танково отделение. До него може да се стигне по черен път, тръгващ от местността Кърлежа в Манастирски поляни. До паметника има и чешмичка. От същото място в Манастирски поляни потегля и стръмна пътека, по която за 15 минути се слиза на пътя София - Перник. Минава се през местността „ Черния кос “, а по средата на дистанцията има чешмичка, до която минава черен път, по който може да се стигне до прелестната скална околност, която всеки гражданин или посетител на столицата е виждал минавайки по шосето идващо от Перник.
 
Източник: cross.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати