Новини Събития

Две комисии от парламента ще заседават в чужбина за привличането на кадри за туризма

   
Две комисии от парламента ще заседават в чужбина за привличането на кадри за туризма

Планира се съвместно изнесено заседание зад граница на Комисията по туризъм и Комисията по политиките за българите извън страната, заедно с представители на бизнеса, неправителствени организации и други институции. Зад идеята, представена от председателя на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров и подкрепена от председателя на КПБИС Антоанета Цонева, застават Министерството на външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина, която става изпълнителна агенция към МВнР. 
Най-вероятните дестинации за изнесеното съвместно заседание ще са Украйна или Молдова, където има най-големи български общности и исторически диаспори от бесарабски българи и гагаузи.
Основната цел е осъществяването на среща на предприемачи и представители на туристическия сектор с местните общности с български корени, с които да се разговаря дали желаят да се върнат в своята далечна родина и как да бъдат привлечени чрез трудова заетост и осигуряване на условия за живот и образование.
„Ние трябва да отидем с един готов продукт и предложения“, изтъкна Илин Димитров. Той припомни, че за последните 11 години сме изгубили 845 хиляди души в България. Инициативата беше коментирана от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова по време на днешното заседание на Комисията по политиките за българите извън страната (КПБИС) и е продължение на идеята, представена във вчерашното заседание на Комисията по туризъм от председателя й Илин Димитров – а именно, разрешение на проблема с вноса на кадри за туризма да бъде потърсено чрез привличане на българските общности и целенасочена държавна политика в тази посока към чуждестранните граждани с български произход.
Това е една интересна идея, която се появи в Комисията по туризъм вчера – по-лесно да получават виза за работа у нас и по-лесно да бъде осъществявана трудовата заетост на хора с български произход, изрази и днес подкрепата си заместник-министър Велислава Петрова, която представи пред КПБИС визията на Министерство на външните работи за развитието на Държавната агенция за българите в чужбина и програмите за подпомагане на дейността на българските общности зад граница. По думите й това може да се осъществи чрез добра междуведомствена връзка, в това число и с Министерството на туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати