Новини Турагенции

Външно министерство отказва визи на чужди туристи заради липсата на служители

   
Външно министерство отказва визи на чужди туристи заради липсата на служители

Министерството на външните работи започна да отказва издаването на визи за чужди туристи, които искат да идват в България, заради липсата на служители в консулските служби зад граница. За такъв случай в Алжир сигнализира пред TravelNews Ивелина Николова, управител на туроператора „Ориндж тур“, който води най-много арабски туристи у нас. Компанията е била подготвила 5 чартъра с около 700 пътници за зимния сезон от Алжир до България, които е трябвало да тръгнат днес, на 20 февруари 2022 г., и да продължат веднъж седмично до края на март. След това има планирани 10 чартъра за летния сезон до Бургас с настаняване в Слънчев бряг за около 1800 туристи. Става въпрос за богати туристи от Алжир въпреки, че е рискова държава, обясни Николова. Преди пандемията са водили от арабската страна около 1000 гости годишно у нас.

Външно министерство отказва акредитация на алжирския туроператор „Abimou voyage“, който от години е партньор на българската компания „Ориндж тур“ и е работил с ведомството. Също отказва и издаването на визи на туристите. Причината е, че не може да изпрати служители в консулската служба, които да подпомогнат процеса по издаването на визи в посолството на България в Алжир, обясни Николова. Според нея ще се заформи международен скандал и лоша реклама на страната ни в арабските страни.

„Всичко е готово и организирано, като още от средата на януари се борим с външно министерство да командирова хора в Алжир. Те провалят чартърна програма и пристигането на богати туристи от арабската страна, въпреки, че се води за рискова зона заради много емигранти. Но тези хора сега ще отидат в друга дестинация и България ще ги загуби завинаги“, коментира Ивелина Николова. От „Ориндж тур“ са сигнализирали за проблема външно министерство, Министерството на туризма и председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров. От Министерството на туризма и Илин Димитров обясниха пред TravelNews, че напълно съдействат на туроператора и постоянно са в разговори и контакт с външно министерство. Министърът на туризма Христо Проданов съдейства изцяло по случая. Директорът на дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" в Министерството на туризма Светлана Големанова напоследък обаче е спряла да отговаря на туристическата фирма по проблема. Тя е жена на изпълнителния директор на пътно-строителната компания "Грома холд" Христо Савев, която компания печели редица обществени поръчки по времето на управлението на ГЕРБ. "Грома холд" беше в основата на скандала с отпуснатите авансово 84 млн. лв. по строителството на магистрала "Хемус". Големанова работеше дълги години с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ).

„Считаме, че осъществяването на чартърните полети от Алжир през зимните месеци ще се отрази положително не само върху дейността ни, която последните две години, е поставена на ръба на оцеляването, но и на имиджа на България, а също ще помогне и на множество наши партньори, като хотели, транспортни фирми и ресторанти, имайки предвид, че туризмът е един от основните двигатели на българската икономика“, каза Ивелина Николова.

От TravelNews отправихме запитване до външно министерство за проблема и очакваме отговор от тях. От "Ориндж тур" ще изпратят утре писмо и до премиера Кирил Петков.

Проблемът с визите за България от години се поставя от туристическия бизнес пред всичките правителства и остава нерешен. Горещата тема за издаването на електронни визи за влизане в страната и как този процес да бъде забързан и улеснен, за да подпомогне туризма и кадрите в сектора, беше основната тема на заседанието на Комисията по туризъм в Народното събрание през миналата седмица. Основен момент в заседанието беше изслушването на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, която разясни трудностите и спънките пред издаването на електронни визи, както и възможните решения за тяхното бързо преодоляване. На въпросите подробно отговаряше и Иван Мотев, началник отдел „Национален визов център“.

До месец - два се очаква да заработи единен онлайн портал, чрез който максимално да се оптимизира процесът по подаване на заявления и заплащане на таксите по издаване на визи за България, а до края на годината той трябва да се прилага почти навсякъде в консулските служби и да е широко достъпен за гражданите. И в момента онлайн услуги се ползват чрез посредничеството на акредитираните туроператорски фирми, обяви Велислава Петрова. Тя обясни, че основната пречка пред издаването на електронни визи е единната европейска визова политика, която не го позволява. Българското законодателство е синхронизирано с общата европейска законова рамка и само промяна в директивата би могла да доведе до промяна в законовата уредба и у нас. Въпреки това, има и други държави, които са искали известни промени и облекчения. Очаква се до края на годината Еврокомисията да представи предложение, което може да промени ситуацията.   

Подобно е положението и с искането от страна на бизнеса сезонните чуждестранни служители с краткосрочна тримесечна виза да могат да я удължават на 9 месеца, без да се налага да излизат от страната. Засега европейската законова рамка не го позволява. Директорът на „Миграция“ в МВР Николай Николов обаче припомни, че миналата година, с промяна в Закона за чужденците, от 1 юни процедурата беше максимално съкратена и улеснена, като при това стана на 1 гише. Той посъветва работодателите за по-тясно сътрудничество с Агенцията по заетостта, да наемат персонал с 9-месечна виза за дългосрочна трудова заетост, въпреки малко по-дългата процедура. Възможното решение и полезен ход – оптимизиране на процеса като поне първоначалното заявление се подава електронно. МВнР обещаха максимално да бъдат обезпечени консулските служби така, че и за летния сезон при last minute оферти визите да бъдат издавани в рамките на ден-два.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати