Новини Хотели

Клаузите за най-добри цени на онлайн платформите могат да отпаднат в ЕС още от април

   
Клаузите за най-добри цени на онлайн платформите могат да отпаднат в ЕС още от април

Туристическият бранш заедно с представителите на Европейския парламент и на Съвета преговарят заедно за включване на текстове в Закона за цифровите пазари, които да гарантират на местата за настаняване, че клаузата, налагана от онлайн платформите за „гарантирано най-добра цена“, ще отпадне. Очаква се промяната да стане факт през април, когато  Законът за цифровите пазари  трябва да влезе в сила. Това съобщиха от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България. В резултат на членството си в ХОТРЕК българската национално представена организация с 36 регионални структури БХРА получава изпреварваща информация и участва пълноправно в преговорите за новите европейски правила в сектора.

От ХОТРЕК са категорични, че Законът за цифровите пазари е чудесна възможност за постигане на справедливи и отворени дигитални пазари и осигуряване на по-добра среда за бизнес потребителите, които зависят от онлайн порталите, за да предлагат своите услуги на единния пазар.

В тази връзка ХОТРЕК иска да подчертае своята силна подкрепа за предложенити от Европейския парламент изменения, които биха попречили на платформите да налагат каквито и да било клаузи за ценови паритет и искания за гарантирано най-ниска цена.

Клаузите за паритет на цените подкопават свободната конкуренция, ограничават собствения търговски капацитет на бизнес потребителя, укрепват връзката на зависимост за бизнес потребителите и подкопават усилията на малките и средни предприятия в сектора на гостоприемството да се дигитализират и да разработват онлайн маркетингови стратегии. Те са вредни за потребителите, защото силно ограничават ценовата конкуренция, категорични са от ХОТРЕК.

Забраната на всички клаузи за ценови паритет ще позволи на бизнес потребителите (като хотели и други места за настаняване) да предлагат по-добри цени, условия и наличности на потребителите. Докладът на Европейската комисия относно „Конкуренция за цифровата ера“ установява, че „ако конкуренцията между платформите е слаба, тогава натискът върху доминиращите платформи може да идва само от други канали за продажба (напр. платформи за резервации на хотели, директни продажби от хотели на техните собствени уебсайтове)“. Проучване, проведено за Европейската комисия, също така установи, че тесните клаузи за паритет генерират същите антиконкурентни ефекти като широките клаузи за паритет и че „забраната на използването им води до по-добри резултати за потребителите“.

Клаузите за тесен ценови паритет са забранени от националното законодателство в Австрия, Белгия, Франция, Италия и Португалия. Освен това германският федерален съд в своето решение KVR 54/20 от 18 май 2021 г. издаде забележителна присъда, забраняваща „тесните“ клаузи за най-добра цена, наложени от портала за резервации Booking.com на хотели.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати