Турагенции

Външно министерство отряза чартърите за България от Алжир

   
Външно министерство отряза чартърите за България от Алжир
  БНТ

Министерството на външните работи отряза чартърите за България от Алжир за пролетния и летния сезон, съобщи за TravelNews Ивелина Николова, съдружник в туроператора „Ориндж тур“. Ведомството отказва тази година акредитация на алжирския туроператор „Abimou voyage“, който е партньор на българската компания, да събира и внася документите на групите в консулската ни служба в арабската държава. „Ориндж тур“ е била подготвила 5 чартъра с около 700 пътници за зимния сезон от Алжир до България, които е трябвало да тръгнат от 20 февруари 2022 г., и да продължат веднъж седмично до края на март. След това има планирани 10 чартъра за летния сезон до Бургас с настаняване в Слънчев бряг за около 1800 туристи. Става въпрос за богати туристи от Алжир въпреки, че е рискова държава за емиграция, обясни Николова. Преди пандемията са водили от арабската страна около 1000 гости годишно у нас. 

От външно министерство обясниха в становище до TravelNews, че при подготовката на голяма чартърна програма е приета практика Министерство на външните работи да бъде уведомявано възможно най-рано, в предварителен порядък. Подготовката на чартърна програма с туристи от Алжир не е съгласувана предварително с МВнР. Акредитацията най-общо е разрешение дадена чуждестранна туристическа агенция да внася заявления за визи с цел „организиран туризъм” от името на клиентите си, без тяхното лично явяване в консулската служба. В консулска служба на България в Алжир задължително се събират биометрични данни (пръстови отпечатъци и фотография) на място от всеки апликант, т.е. няма  възможност за внасяне на заявления за виза при отсъствие на заявителите. 

„Липсата на акредитация не отменя по никакъв начин правото на всеки чужд гражданин, който желае да пътува до България, да подаде своето заявление, като представи всички изискуеми документи, т.е. всеки алжирски гражданин, който желае да пътува може без проблем да кандидатства за виза. Обръщаме специално внимание, че като страна член на ЕС, България прилага нормативната база на Общността в област „Визи“. В тази връзка изискванията, които се прилагат от останалите държави, се прилагат и от нас. Когато кандидатите за визи не отговарят на тези изисквания, то те не получават и визи. Въпреки това, отчитайки значимостта на туристическия отрасъл за икономиката на държавата, МВнР, в рамките на своята компетенция и правомощия, винаги се е стремяло да подпомага процеса по прием, обработка и издаване на визи на желаещите да посетят нашите курорти. Това, че някои от алжирските граждани, подали заявления за българска виза, са получили откази не може да промени горния факт“, допълниха от МВнР. 

Ивелина Николова от „Ориндж тур“ каза, че външно министерство е уведомено за чартърите още в средата на януари. Преди пандемията алжирските туроператори са били акредитирани от нашето ведомство. Те само са събирали и окоплектовали документите, а туристите са минавали групово на интервю, пръстови отпечатъци и снимки. Според Николова ведомството отказва да изпрати повече служители в консулската служба, които да подпомогнат процеса по издаването на визи в посолството на България в Алжир. Тя очаква да се заформи международен скандал и лоша реклама на страната ни в арабските страни. За целта е изпратила писмо до външния министър Теодора Генчовска и до премиера Кирил Петков. 

„Всичко е готово и организирано, като още от средата на януари се борим с външно министерство да командирова хора в Алжир. Те провалят чартърна програма и пристигането на богати туристи от арабската страна. Тези хора сега ще отидат в друга дестинация и България ще ги загуби завинаги“, коментира Ивелина Николова. От „Ориндж тур“ са сигнализирали за проблема още Министерството на туризма и председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров. „Считаме, че осъществяването на чартърните полети от Алжир през зимните месеци ще се отрази положително не само върху дейността ни, която последните две години е поставена на ръба на оцеляването, но и на имиджа на България, а също ще помогне и на множество наши партньори, като хотели, транспортни фирми и ресторанти, имайки предвид, че туризмът е един от основните двигатели на българската икономика“, допълни още Ивелина Николова. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати