Новини Турагенции

TUI пред финансов удар, руски олигарх е най-големият акционер в компанията

   
TUI пред финансов удар, руски олигарх е най-големият акционер в компанията

Германският туроператор TUI Group, базиран в Хановер, трябва да се изправи пред факта, че най-големият му акционер Алексей Мордашов е пропутински олигарх. Той бе един от онези, които се срещнаха преди четири дни с президента Владимир Путин в Кремъл, за да демонстрират подкрепа на войната в Украйна и незачитане на санкциите на Западна Европа и САЩ, пише "Мениджър".

Глобалната съпротива срещу кървавата инвазия в Украйна нараства. Германският туристически гигант, в който поддръжникът на Путин държи 34% от акциите, е изправен пред огромни финансови загуби, коментира  журналистът Денис Шаал за новинарския туристически сайт Skift. Контролът на Мордашов в групата се осъществява чрез базирана в Кипър компания Unifirm Ltd. Олигархът участва и в надзорния съвет на групата.

Роденият в северния руски стоманодобивен град Череповец Мордашов е акционер в TUI от 2007 г. Той държи и мажоритарния пакет в металургичния гигант „Северстал”.

Късно снощи Bloomberg съобщи, че ЕС обсъжда санкции за Мордашов, заедно с други руски олигарси и високопоставени личности.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати