Анализи Новини

Предизвикателствата пред туристическите страни в Европа

   
Предизвикателствата пред туристическите страни в Европа

След две години на загуби страните в Средиземноморието, които разчитат основно на туризма, се надяваха най-накрая на успешен летен сезон. Но надеждите им вероятно са напразни, пише Ройтерс. След ограниченията заради пандемията за коронавируса туристическият сектор се изправи пред високите цени за електроенергията и много хотелиери се опасяват, че разходите ще изядат печалбата им.
Войната в Украйна не обещава нищо добро за сектора.
През 2019 година Гърция записа рекордна година за туризма си - с повече от 33 млн. посетители и приходи над 18 млрд. евро. Това е около 1/5 от всички приходи в гръцкия бюджет през тази година. Очакванията в южната ни съседка бяха през 2022 година приходите да достигнат 80-90% от това ниво.
Заради високите цени на газа и електроенергията в Гърция през януари от сектора поискаха помощ, защото много от хотелите не могат да покрият разходите си, особено в слабия зимен сезон.
Сега войната в Украйна води до нови неясноти относно политиката на централните банки за основния лихвен процент, както и за цените на енергийните ресурси. Акцията на руските военни в съседната страна доведе и до растящи откази на резервациите в целия регион.

Реално руснаците са малка част от туристическия поток в Южна Европа. Например едва 2% от приходите от туризъм идва от руснаците през 2019 година. Около 1% от резервациите в Португалия са на руски туристи, сочат данните на индустрията, цитирани от Ройтерс. Турция е много по-популярна дестинация за руснаците.
Но цените на енергийните източници достигат рекорди и увеличават инфлацията. Затова и в туристическите нации виждат как конфликта в Украйна само засилва тежката ситуация за тях. Дори и хотели, които са затворени за зимния сезон, се опасяват, че няма да може да отворят лятото заради непосилните разходи.
Много хотелиери на гръцкия о. Корфу коментират, че ситуацията днес е много по-тежка спрямо пандемията от коронавируса. Тогава хотелите работеха, но не губеха пари.
От началото на пандемията гръцкото правителство отпусна 42 млрд. евро, за да поддържа бизнеса и домакинствата. Само от ноември 2021 година до март 2022 година са отпуснати над 2 млрд. евро заради повишените цени на електроенергията. За хотелиерите обаче тези компенсации не са достатъчни.
В разгара на лятото с работещите климатици, хладилници и кухни, разходите ще са огромни, опасяват се в сектора.
В Италия много хотели фалираха по време на пандемията и настоящата енергийна криза. В страната имат и още един проблем - остаряла инфраструктура, която се нуждае от модернизация. Сега след пандемията от коронавируса изискванията на туристите за качеството на услугата са много по-високи, коментират в сектора.
Испания все още разчита на високото си ниво на ваксинирани, за да привлече туристи от Великобритания и Германия през тази година. В Европа има голямо желание за подновяване на пътуванията, посочват в страната. Но и там очакванията са за малки печалби заради високите сметки за електроенергия и инфлацията.
Туризмът изигра основна роля за възстановяването на португалската икономика през 2010 година. През 2019 година секторът държеше дял от 15% от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2020 година обаче този дял намаля до едва 8 на сто. В страната отбелязват, че изискванията се променят - туристите вече търсят по-спокойни места за почивка. Расте интересът към къмпинги и селски туризъм.
В Гърция виждат в кризата с Украйна и известни възможности за туристическия си сектор. Правителството обяви, че може да осигури жителство и разрешително за работа за бежанците от страната, с които да бъде запълнен недостигът от 50 хил. служители в сферата на туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати