Анализи Новини

Токът стигна 840 лв./МВтч, бизнесът иска вдигане на помощтаK

   
Токът стигна 840 лв./МВтч, бизнесът иска вдигане на помощтаK

Достигнати на борсата за ток 839.61 лв./МВтч за доставките на 8 март и задълбочаващата се криза с цените на енергоресурсите заради войната в Украйна притесниха работодателските организации и те призоваха правителството за промяна на сега действащия механизъм за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия и повишаване на компенсацията за скъпите сметки. В писмо до премиера Кирил Петков, разпространено и до медиите във вторник, те обръщат внимание на борсовите цени, които във вчерашната търговия за доставките на следващия ден в определени часове за доставка на 8 март дори са надхвърлили 1170 лв./MВтч., пише Mediapool. Това е абсолютен рекорд за българския пазар, но устойчив и последователен ценови ръст се наблюдава и на съседните регионални и европейски пазари, посочват от национално представителните работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива.
Доставките за 9 март обаче са затворени на доста по-ниската средна цена от 647.96 лв./МВтч., сочат данните на борсата.Бизнесът е обезпокоен и от цените в другия сегмент на борсата – този за двустранни договори. Там в последните дни се сключват сделки по месечни контракти в диапазона 642 – 650 лв./MВтч за базов товар, т.е. установени са ценови нива, близо два пъти по-високи в сравнение с цените преди началото на военния конфликт в Украйна. Пазарът на фючърси – както месечни, така и за тримесечието също демонстрират красноречив над 50% ръст, информират организациите.
При това положение действащите мерки в помощ на небитовите потребители вече не са достатъчни, смятат те.До края на месец март схемата за компенсиране на сметките за ток със 75% от разликата между действителната пазарна цена на тока в сегмента "ден напред" на борсата за съответния месец и стойността през юли 2021 г. 185,59 лв./MВтч, но не повече от 250 лв./MВтч. Според работодателите този механизъм лимитира помощта и я прави крайно недостатъчна."При средномесечна цена от 750лв./MВтч, например, каквато вече е вероятно да постигнем, компенсацията ще се ограничи до 250 лева, а ще останат ефективно за плащане от небитовите потребители непосилните 500лв./MВтч. При такава картина много предприятия ще спрат работа. Безработицата ще нарасне главоломно", пише в писмото до Петков.
"В същото време, само в АЕЦ "Козлодуй", само за месец март би се генерирал допълнителен ресурс (непланирана печалба) над 950 млн.лв., при необходим ресурс за компенсиране на ВСИЧКИ потребители на електроенергия на свободния пазар по сегашната формулата и БЕЗ таван в размер на част от тази сума – между 720 и 790 млн. лв. (в зависимост от електропотреблението за месеца)", допълват представителите на бизнеса.Според тях спешно трябват мерки, които да дадат необходимата прогнозируемост и спокойствие на небитовите потребители относно цената на електроенергията, така че да не се налага ограничаване на дейността, загуба на работни места и намаляване на доходи на наетите лица. Като такива мерки работодателите отбелязват отпадането на действащия таван за компенсиране и ясно и категорично изразена позиция от страна на правителството, че срокът за изплащане на компенсациите ще бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията.
Министърът на енергетиката Александър Николов миналата седмица заяви, че правителството има готовност да удължи компенсациите за скъпия ток за бизнеса, за високите газови сметки за битовите потребители и топлофикациите, както и за мрежовите оператори при преноса и разпределението на електроенергията. Бизнес формациите също така настояват "без отлагане правителството да реализира поетия пред обществото ясен ангажимент за съществено облекчаване на административните процедури при изграждане на ВЕИ за собствено потребление от предприятията". Това може да стане с процедурна промяна, като режимът от настоящия разрешителен (с всички пречки и забавяния поради сложни и бавни съгласувателни процедури) стане просто уведомителен. Това е едно също бързо постижимо решение, на с дълготрайни положителни ефекти както върху българските предприятия, така и върху електроенергийния ни пазар в цялост, допълва се в писмото.
Работодателите искат незабавна среща с премиера за да се набележат в спешен порядък и да се огласят мерки за овладяване на възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати