Новини Хотели

95 хотела са заявили участие в програмата за прием на украински бежанци

   
95 хотела са заявили участие в програмата за прием на украински бежанци

"Към 16 март 95 места за настаняване с общ леглови капацитет 18 276 места, част от който е запълнен, са заявили желание за участие в програмата за настаняване на украински бежанци." Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия по мярката "40 лева" за настаняване на бежанци, предаде БТА.

Всеки ден в министерството се заявява интерес от различни места за настаняване, но не толкова от хотели с голям леглови капацитет, колкото от средни, малки хотели и много къщи за гости, което разширява географията на възможното настаняване, посочи Георгиева. Тя допълни, че при насочването на бежанците ръководещото е бързината, ефективността и удобството на бежанците при избора на локация за настаняването им.

Георгиева съобщи, че извън областите, в които има масово настаняване на бежанци - Варна, Бургас и Добрич, областният управител на Видин също е изразил готовност за настаняване на поне 100 бежанци и населението на града е съпричастно и лично обгрижва около 50 бежанци от Украйна. Подобен разговор е имало и с община Пловдив, където обаче големите хотели са резервирани за участие в програмата, както и колегите им в София. Георгиева съобщи, че верига хотели от област Варна, в това число и като доброволци, участват много сърцато в този процес.

Заместник-министърът посочи, че няма проблем списъкът с тези 95 места за настаняване да е публичен, но информацията за това как варират тези места няма да е точна във всеки един момент.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати