Анализи Новини

Външно министерство и на туризма се скараха за дирекция визови режими

   
Външно министерство и на туризма се скараха за дирекция визови режими
Външният министър Теодора Генчовска е против проекта на устройствен правилник на министъра на туризма Христо Проданов

Министерството на външните работи (МВнР) е против създаването на дирекция "Международна дейност и визови режими" в Министерството на туризма, което си пусна за обществено съгласуване новия устройствен правилник в Strategy.bg. Това се казва в официална позиция на ведомството на Теодора Генчовска, изпратена до TravelNews. „Проектът на нов устройствен правилник на Министерството на туризма не е изпращан за официално съгласуване с Министерството на външните работи. При осъществяване на посоченото задължително съгласуване МВнР ще предостави своето официално становище. От името на дирекцията следва да отпадне „визови режими“.

Според външно министерство новата дирекция „Международна дейност и визови режими“ в Министерството на туризма противоречи на основния европейски Регламент 2018/1806 на ЕС от 14 ноември 2018 година за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници, както и тези, чиито граждани са освободени от това изискване. Въз основа на този регламент, който България от датата си на присъединяване прилага изцяло, се определя и визовият режим за трети страни, който важи за всички граждани на трети страни и е общ за държавите членки. По този начин се прилага общата визова политика на ЕС.

Предложения за облекчаване на визовия режим, респективно преместване на една държава от негативния в позитивния списък на този Регламент и обратно може да прави Европейската комисия. В този смисъл предвидените функции на дирекция „Международна дейност и визови режими“ на Министерство на туризма са лишени от правно основание, тъй като министърът на външните работи на България няма правомощия да внася предложения за промяна на основния Регламент 2018/1806. Като държава членка България може да подкрепи дадена трета страна да бъде преместена в позитивния списък, ако Европейската комисия след направена оценка внесе такова предложение в Съвета на ЕС и то бъде подкрепено от държавите членки. Осигуряването на обща информация за паспортните, визовите и здравните изисквания за пътуване в други държави също попада в компетенциите на Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи на България, обясниха от МВнР.

„Имаме голям проблем с визовия режим от някои страни за входящия туризъм, което създава проблем за туристическия бизнес. Искаме да имаме координиращо звено с външно министерство. Ние няма да издаваме пряко визи“, заяви пред TravelNews зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева, в който ресор влиза международната дейност. Тя допълни, че туроператорите и хотелиерите имат големи очаквания и търсят помощ за визовите режими и проблеми от Министерството на туризма. Затова искаме да бъдем про-активни и лидер в координацията, подчерта Модева.

В новата дирекция трябва да работят 12 служители, пише в устройствения правилник. В момента тя е под името "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма". Нейн директор е Светлана Големанова, която се очаква да бъде сменена от новия екип на БСП, който ръководи ведомството. Тя е жена на изпълнителния директор на пътно-строителната компания "Грома холд" Христо Савев, която компания печели редица обществени поръчки по времето на управлението на ГЕРБ. "Грома холд" беше в основата на скандала с отпуснатите авансово 84 млн. лв. по строителството на магистрала "Хемус". Големанова работеше дълги години с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ).

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати