Новини Събития

Френски катерач направи представление по сградите в София

   
Френски катерач направи представление по сградите в София

Атрактивен паркур спектакъл по сградите на площад "Славейков" направи френският актьор и катерач Антоан льо Менестрел вчера. Френската легенда в света на скалното катерене превзе фасадите и сърцата на стотиците събрали се да видят уникалното му изпълнение.

На площад "Славейков" в София френската легенда в катеренето Антоан Льо Менестрел се преобрази в Ромео и потърси любовта в България чрез паркур спектакъла си "Влюбеният". Менестрел предизвиква гравитацията, но се отнася с уважение към височините. Без специална екипировка, но с въжета, той се изкачи по фасадите на сградите и демонстрира своята философия на "освободено катерене" чрез вертикална хореография. 

"Тук има сгради, които датират от времето на комунизма. От това време са останали много скулптори. Те са много приятни за катерене", сподели Антоан льо Менестрел.

Роденият през 60-те французин се катери по спиращи дъха височини от дете. Влюбен в спорта, той провежда най-голямата си битка точно в името на катеренето. Малко по-късно тази битка го трансформира и превръща в това, което е сега.

"През 80-те години катеренето беше маргинализирано, а сякаш обществото имаше нужда да приобщи маргиналните практики чрез финансиране на състезанията. И аз се противопоставях тогава. Но през следващите години открих и основах пътища, през които състезателите да минат и си дадох сметка, че състезанието е един спектакъл, който изважда на преден план, на сцената търсенето на най-доброто. Ето защо чрез състезанието открих спектакъла. И след това започнах да правя само спектакли", разказа актьорът. 

Неговите главозамайващи спектакли се играят във Франция, Германия, Швейцария, Обединеното кралство, Съединените щати и България. "Хубавото на катеренето е, че трябва да си изцяло концентриран върху него. То те научава да не мислиш. Като медитация е. Има едно нещо, което никога не трябва да се забравя - след това трябва да слезеш. Ние сме забравили да слизаме. 

Всички искат да се катерят все по-високо и по-високо. Но не трябва да забравят да слизат надолу. Защото когато слизаш до долу, ти се доближаваш до хората", казва Льо Менестрел. Той е изградил специална връзка с внушителната скала Буо в Южна Франция. Там са създадени и най-трудните катерачески турове.

Събитието се провежда в рамките на "Дни на предизвикателствата", които се организират от веригата магазини за планинска екипировка "Стената" и Асоциацията на планинските водачи "Планини и хора". Най-голям принос има Любомир Попйорданов, собственик на "Стената" и председател на организацията. Френският катерач Антоан Льо Менестрел му е личен приятел.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати