Турагенции

Египет и Турция ще посрещнат най-много българи за априлската ваканция

   
Египет и Турция ще посрещнат най-много българи за априлската ваканция
Египет ще посрещне най-много българи за априлската ваканция
  Снимка: Мирослав Иванов

Най-много български туристи в чужбина ще има в Египет и Турция за априлската ваканция, показват данните на туроператорите, предоставени на TravelNews. Хората се отърсиха от първоначалния шок и стрес от войната и отново започват да резервират и пътуват. Отделно почти навсякъде падат мерките срещу COVID-19. Туроператорите организират 18 чартъра само до Египет, където ще заведат над 3000 българи. На второ място е Турция с 5 чартъра, за където ще пътуват близо 1000 човека. Отделно до югоизточната си съседка ще има над 20 автобуса до Истанбул, Одрин и други градове. С автомобили най-много пътувания отново ще има до Турция, но започват да се връщат резервациите и за Гърция.

„Интересът към Египет е много голям. Над 700 българи ще изпратим по 3 чартъра за априлската ваканция, като първите туристи вече са там“, обяви за TravelNews Бейзат Туналъ, генерален представител на туроператора „Тез тур“ у нас. Полетите са на 30 март, 2 април и 9 април 2022 г. Според него Египет си остава любима дестинация за българите през пролетния сезон. От „Аква тур“ имат също един чартър до Египет, но пращат туристи още в Малдивите и Доминикана. „Наложи се да върнем някои клиенти, защото се запълниха местата в самолетите. Много хора са изчаквали last minute оферти, но повечето дестинации вече са отворени и без мерки и местата бързо се запълват“, коментира Румяна Юксел, управител на компанията. Тя препоръча българите вече да не чакат в последния момент, защото пътуванията в световен мащаб се възстановяват.

Туроператорът „Абакс“ ще изпрати над 2200 туристи в чужбина за априлската ваканция. „Хората се отърсиха от първоначалния шок и стреса от войната и започнаха да резервират и да пътуват. Навсякъде в Европа и по света отпадат мерките. Търсенето на почивки отново е голямо“, обясни Георги Пасев, маркетинг мениджър на компанията. „Абакс“ ще заведат най-много българи в Египет, като организират общо 6 чартъра - 5 полета до Хургада и Кайро и 1 до Шарм Ел Шейх. Повечето чартъри са от София, но има един от Варна и за първи път един от Летище Пловдив до Хургада, който се прави съвместно с туроператора „Рапсоди травел“. Отделно има чартъри до Мароко, Йордания, един чартър от Варна до Йордания, 2 полета до Кападокия в Турция, като единият е от София, а другият от Варна, каза Пасев. Полет е предвиден и до Кабо Верде, който е организиран заедно с туроператорите „Луксутур“ и „Кондор холидей“.

Георги Пасев подчерта, че за Великден, майските празници и лятото се търсят много Италия и по-конкретно остров Сицилия и Пулия. Забелязва се силен интерес и към Испания. Според него започва да се търси отново Гърция след като две години тя беше въвела по-серизни мерки за влизане в страната. Турция все още върви по-бавно въпреки, че цените са много ниски. Турците свалят драстично цените, но българите я приемат като las minute дестинация и не бързат, обясни Пасев. По думите му югоизточната ни съседка никога няма да е демоде, защото е близо и има големи и хубави хотели.

Павлина Илиева, управител на туроператора „Аполо“, обяви, че най-много туристи ще имат за априлската ваканция в Египет, Истанбул, Йордания и Рим по чартърни и редовни линии. Пътуването до Истанбул е с автобус. Според нея се възстановява интересът на пътуванията за априлската ваканция, като през последните 10 дни записванията са сериозни. „Турция, Йордания и Египет първи свалиха мерките и спечелиха най-много туристи за ваканцията“, коментира Илиева.

От туроператора „Онекс тур“ правят 6 чартъра до Египет, където ще заведат над 1000 туристи. Отделно имаме още около 1000 българи до други дестинации, каза Велизар Димитров, маркетинг мениджър в компанията. Три чартъра са предвидени до Турция – Кападокия, Месопотамия и Анталия. Групи има и по чартърната линия до Доминиканската република. За Великден, майските празници и за лятото са подготвили програми за Италия, Турция и Тунис. Всяка седмица ще има чартърна верига до Пулия в Италия.

Туроператорът „Мистрал травел“ организира два чартъра до Египет по своя програма „Египетско приключение 2“. Датите на отпътуване са 2 и 10 април 2022 г.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати