Хотели

БХРА: Нужно е да се облекчи влизането в страната

   
БХРА: Нужно е да се облекчи влизането в страната

Управляващите трябва да премахнат поредната пречка пред туристическия бизнес, ако имат желание да подпомогнат бизнесът, който допринася за близо 13 на сто от БВП и е най-засегнатият от редуващите се кризи през последните две години. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояваме за промяна и облекчаване на мерките, свързани с Ковид-19 за влизане в страната. Това вече правят нашите преки конкуренти – Турция и Гърция. В южната ни съседка туристите, пристигащи в страната по суша, влизат без необходимостта да предоставят сертификат за ваксинация, PCR или антигенен тест. Този режим предстои да влезе в сила и за туристите, преминаващи граничните пунктове на летищата в Турция. Гърция също планира премахване на ограниченията, свързани с Ковид-19 минимум за летния си сезон. Цяла Европа също облекчава мерките за преминаване на границите, свързани с пандемията.

Ако не се предприеме подобна стъпка от управляващите това ще е поредният пирон в ковчега на туристическия сектор, който не само бе най-пострадалият от пандемията и военните действия в Украйна, но и не получи от управляващите необходимата подкрепа, която да му помогне да оцелее и да стане по-конкурентоспособен. Хотелиерите са единствените, които не получиха финансова помощ от държавата, с изключение на мярката 60/40 за задържане на персонала, която обаче е социална, а не икономическа, която да подпомогне оцеляването им.

В конкурентните ни дестинации например държавата субсидира не само пристигащите полети с организирани туристи (мярка, която у нас се забави почти фатално), но и предостави сериозни обезщетения, които позволиха на бизнеса да оцелее и да се съхрани, за разлика от нас. Сега това позволява на нашите конкуренти да предоставят много изгодни пакети, както е и в Турция, където те са и сериозно субсидирани от турската държава. По този начин конкурентите ни си гарантират не само приходи в хазната, но и оцеляване на стратегическия за икономиките им отрасъл – туризма, който е със сериозен принос и за българската икономика.

От БХРА настояваме да не се бюрократизират процедурите излишно, а напротив, да се остави бизнесът да работи спокойно и да развива нормална дейност, без да се затруднява допълнително чрез ненужни режими, а управляващите да постъпят както се прави в момента в цяла Европа – да облекчи режимите на влизане в страната.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати