Новини Транспорт

Разпределението на държавната помощ за авиокомпаниите продължава да се отлага

   
Разпределението на държавната помощ за авиокомпаниите продължава да се отлага

Асоциацията на авиационната индустрия (АБАИ) и Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) съобщиха, че Министерството на транспорта бави помощите за сектора в размер на 60 млн. лв. От страна на родните въздушни превозвачи на последната среща във ведомството са присъствали Bulgaria Air, GullivAir, European Air Charter, Fly2Sky, Holiday Europe, Electra Airways, ALK, Holiday Europe и Авиостарт. Тя се е състояла на 22 март 2022 г., но някои от тях в АБАИ не са съгласни с регламента.

На 17 март Европейската комисия официално одобри схемата за отпускане на държавна помощ за българските авиокомпании, но все още не е публикувано официално. Според предварителна информация от МТС, ЕК е определила два вида подпомагане, като и в двата случая подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Първият вид подпомагане предоставя подкрепа за непокритите фиксирани разходи на въздушните превозвачи, чийто оборот между март 2020 г. и декември 2021 г. е намалял с най-малко 30 % в сравнение със същия период на 2019 г. Вторият вид подпомагане се състои от помощ в ограничен размер за предприятия, които са отчели спад в оборота през 2020 г. под 30% в сравнение със същия период на 2019 г.

Схемата ще бъде отворена за въздушни превозвачи от всякакъв размер, притежаващи български оперативен лиценз за пътнически превози. Целта на мярката е да се отговори на нуждите от ликвидност на тези дружества и да им се помогне да продължат дейността си по време на пандемията и след нея.

Въздушните превозвачи са притеснени, че с наближаването на старта на пролетно-летния сезон 2022, разпределението на държавната помощ се бави. Въпреки че обемът на полетите постепенно се възстановява, това се случва с много бавни темпове и тези средства за животоспасяващи за повечето родни авиокомпании. Оттам припомниха, че са необходими и финанси за поддръжка на самолетите, покриване на евентуални неустойки, застраховки и други текущи разходи, които постоянно нарастват.

Предстои финалната нотификация да бъде публикувана в официалната интернет страница на ЕК.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати