Анализи Новини

Старият екип на Ангелкова и ДПС прави нови търгове за плажове

   
Старият екип на Ангелкова и ДПС прави нови търгове за плажове
Процедурите за плажовете си продължават по стария ред

Екипът на бившия министър на туризма Николина Ангелкова от ГЕРБ и ДПС продължава да работи в Министерството на туризма и вече прави нови търгове за плажове по Българското Черноморие. Ведомството, което се управлява от министър Христо Проданов (БСП), e обявило 27 търга за наем на ивици с тайно наддаване за период от 5 години, установи TravelNews от справка в интернет страницата на министерството. Директор на дирекция „Управление на морските плажове“ е Екатерина Дацова. Тя е от времето на Николина Ангелкова и не беше сменена и от служебния министър Стела Балтова. Срещу Дацова е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews. Тя е доведена дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Правителството се сменя, министърът на туризма също, но старите практики в управлението на плажовете, продължават, коментираха пред TravelNews представители на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. От февруари насам са обявени 27 търга с тайно наддаване за отдаване под наем на морски плажове, като повечето са доста апетитни и популярни. В момента текат процедурите за „Царево – Попски“, „Елените 1“, „Бяла Централен 3“, „Поморие – Буната“, „Къмпинг – Китен“, „Къмпинг – Делфин“, „Божурец – Попола 2“, „Бяла – Централен 5“, „Рибарски – изток“, Варна, „Рибарски – запад“, „Крапец – север“, „Фичоза“ – Варна, „Попски плаж – север 5“ - Царево, „Поморие – Почивни станции“, „Моби Дик“ - Варна, „Бяла – Централен 1“, „Бяла – Чайка“ и „Нов плаж“.

За други вече има определени победители със заповед на министър Христо Проданов. Прави впечатление, че фирмата „Пи ар ди“ ЕООД, ще управлява два плажа за 5 години. Това са апетитните „Равда-юг 2“ и „Несебър изток“. Наемът за плажа на Равда е само 5700 лв. без ДДС на година с цени на шезлонгите и чадърите по 10 лв. На Несебър ще плаща само 9500 лв. на година при цени на шезлонги и чадъри също по 10 лв. Компанията е собственост на Диана Масова и е регистрирана в „Драгалевци“, показва справка в Търговския регистър.

Новият наемател на плаж „Бяла Централен 1“ е компанията „Съни холидей 12“ ООД със собственици Борис Данчев и Мартин Бакърджиев. Тя е предложила най-добра цена от 5000 лв. без ДДС на година с цени на чадъри и шезлонги по 10 лв.

Три плажа в Балчик – „Балчик – Двореца – север“, „Двореца“ и „Балчик – Двореца – юг“ ще бъдат стопанисвани от Държавен културен институт „Културен център Двореца“ срещу 24 000 лв. без ДДС на година. Цената на шезлонгите и чадърите ще е по 8 лв.

На плаж „Черноморец“ влиза фирмата „Ирис – Ка 99“ ООД на Борислав Калоянов и Катя Калоянова. Наемът е 66 826.42 лв. на година с цена на чадър 8 лв., а на шезлонг – 5 лв. Плажът „Къмпинг Европа“ в Поморие се взима от „Сънрайз клуб“ ЕООД за 11 000 лв. на година с цени от 7 лв. за чадър и шезлонг. Собственик на фирмата е Гълъбин Борисов.

Плаж „Нос Иканталък“ край Каварна ще се управлява от „Криейтив груп“ ЕООД за 23 014.80 лв. с цени на шезлонг и чадър от 9 лв. Собственик на фирмата е Златомир Стоянов. На „Бяла-юг“ влиза „Синерджи“ ЕООД срещу 11 000 лв. на година с рекордните цени от 15 лв. за шезлонг и чадър. Собственик на дружеството е Милица Дамянова, показва справка в Търговския регистър.

При внимателен преглед на документацията се вижда, че има множество съмнителни неща. Най-фрапиращото са началните цени на търговете. Обратно на логиката колкото е по-малък е плажът, толкова по-висок наем искат от министерството. В посочените квадратури са само пясъчните плажни площи без скалистите брегове. Така например за атрактивния плаж „Поморие - Буната“, който е с размер на 2 574 кв., държавата поставя начална цена на търга 8 725,56 лв. без ДДС. Докато за плаж „Къмпинг Делфин“, който е с два пъти по-голяма активна плажна площ от 5 261 кв. м, екипът на Дацова поставя начална тръжна цена на обекта само 11 398 лв. без ДДС. Обособена отделна част от морски плаж „Бяла – Централен 5“ с активната плажна площ в размер на 8 678 кв., началната цена на обекта е 11 515.48 лв. без ДДС.

Друг пример са тръжните цени на „Божурец – Топола 2“, който е с активна плажна площ 4 341 кв. м. Началната цена на търга е 3693,60 без ДДС. В същото време за два пъти по-малкия плаж „Нос Иканталък“, който е с размер на 1 573 кв. м, държавата провежда търг с начална цена 8044.07 лв. без ДДС.

Практиката на дирекцията за плажовете на екипа на Дацова е да ползва услугите на оценители, които обаче не е ясно на какви критерии стъпват при определянето на началните цени на търговете за наем и концесия, обясниха от Асоциацията на концесионерите на морски плажове. За някои плажове вече започват съдебни битки, тъй като загубили кандидати са подали жалби пред административния съд. Според тях има нередности в документацията, проведените търгове и решенията на комисиите. Министърът на туризма Христо Проданов обяви пред TravelNews, че ще проверява всеки случай с подадена жалба.

Туристическият бизнес и управляващата коалиция отдавна чакат промяна в министерството и смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. На този етап трудно може да бъде уволнена, защото е държавен служител и законът я пази. Христо Проданов намекна при представянето на екипа си в Народното събрание в началото на мандата, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни тогава министър Проданов.

В коалиционното споразумение за съставянето на правителството е записано цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове. „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се обединиха за премахване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни договори след анализ и широко обсъждане.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати