Хотели

В Пампорово закриха сезона с Bikini Fest

   
В Пампорово закриха сезона с Bikini Fest

В Пампорово закриха сезона със спиращо дъха спускане по бански. Първото по нашите географски ширини BIKINI SKI & BOARD FEST & CONTEST 2022 PAMPOROVO е вдъхновено от красивите ски и сноуборд инструкторки по пистите и привлекателните и чаровни родопчанки и родопчани, каза инициаторът за събитието Станислав Вангелов. Той стана известен с нестандартните лаптоп лагери, които организира от няколко години в Пампорово и Мечи чал през зимата и лятото. Прииждащите от цял свят лаптопаджии работят и почиват едновременно в иглута и хижи. По обяд,  от кула Снежанка тръгна шествие на всички желаещи да се спуснат по пистата облечени само по бански. Някои се бяха нагиздили и с  плувки, плавници, шнорхели, плувни шапки, хавайки, халагерданчета, перуки и сърфистко облекло, телемарк, шейни, чук и гек и ски боп. Времето беше също на страната на участниците в бикини-шоуто.Макар и нестандартно, спускането е част от цяла стратегия за климатолечение, базирана на сериозни факти. Отрицателната йонизация в Пампорово и региона е до 40 пъти по-висока от от тази в градската ни среда.

Много изследвания показват, че както отрицателната йонизация, така и въздуха, богат на фитонциди, имат изключително положителен ефект върху имунната защита на човешкия организъм, сочат данните от много експерти. Родопите са единствената планина в нашата страна и една от 12-те в Европа, включена в списъка на местата с лечебен въздух, създаден от д-р Цин Ли - лекар, имунолог от университетската болница в Токио, вицепрезидент на Международното общество за природа и горска терапия, създал световната карта на лечебните места. На база на проучванията в курорта се разработват спортнооздравителни програми в Пампорово, ръководени от д.м. д-р Татяна Ангелова, заместник-председател на Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, член на медицинската комисия към Европейската СПА асоциация.

Горската терапия в тези програми съчетава лечебните свойства на въздуха в Родопите, богат на "естествените антибиотици на природата" - фитонциди и отрицателна йонизация, разходки и движение сред природата, хранителен режим, близък до родопската кухня и здравословни храни, процедури за възстановяване, така нужни след пандемията от коронавирус. Програмите се провеждат след индивидуален лекарски преглед за всеки турист. Каре Пампорово е възникнало като летен курорт Всъщност Пампорово е възникнало като летен курорт.

Първата вила e построена в Пампорово през 1933 г. за почивка на хора, които се нуждаят от възстановяване на здравето. За възстановяване в района на Мечи чал са пристигали за възстановителни процедури и германски войници по време на Втората световна война. Подобни възстановителни процедури те са ползвали и в района на Смолянските езера над Смолян.След 1944 г. в Чепеларе е изградена белодробна болница за лечение на болни с туберкулоза. През 1967 г. МЗ издава заповед, с което класифицира Пампорово като климатичен курорт. В периода на 60-те и 70-те години на миналия век специалисти от Научния институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация провеждат изследвания на климатичния фон и установяват висока отрицателна йонизация, над 1 200 йони/куб.см в Пампорово. Доказват благоприятните възможности за провеждане на климатолечение при функционални заболявания на нервната система, метаболитен синдром, белодробни и дерматологични патологии и др. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати