Транспорт

Ангел Стоянов е новият директор на БДЖ

   
Ангел Стоянов е новият директор на БДЖ

Ангел Стоянов ще е новият изпълнителен директор на "Холдинг Български държавни железници". Това обяви министърът на транспорта Николай Събев, като по думите му Стоянов е спечелил обявен от министерството му конкурс. "Той е един великолепен специалист и експерт, който, освен че разбира от железници, разбира и от цифри", увери Събев пред БТА.

Късно снощи от министерството потвърдиха, че 81-годишният Йордан Мирчев е освободен като изпълнителен директор и член на съвета на директорите на БДЖ. Той изкара на поста около три месеца, като беше назначен от Събев. Попитан какви са мотивите за освобождаването на Мирчев, министърът обясни: "В момента, от който обявихме, че започва вливане на трите отделни предприятия в БДЖ - Пътнически превози, БДЖ - Товарни превози и Холдинга БДЖ, от съвета на директорите подготвихме пътна карта, която създаваше правната рамка как от трите предприятия да направим едно. Една от стъпките изискваше в срок до 15 март да представим документа до Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), затова че новото предприятие ще бъде финансово стабилно с 5-годишен бизнес план и други документи за възможното лицензиране на това предприятие до 15 септември."

Събев разкритикува досегашния директор, като отбеляза, че идеята е била до 15 март да се подадат документите и междувременно да се извършват останалите действия по вливането, а до 15 септември новото предприятие да има лиценз. Министърът допълни, че е върнал два опита за бизнес план на ръководството на БДЖ, като вторият по никакъв начин не бил отчитал икономическия резултат от вливането. "Наложи се да работя като изпълнителен директор на БДЖ, което не беше честно, защото имам ангажименти към пристанища, летища и т.н.", коментира Събев и добави, че е казал на ръководството на БДЖ: "Имате страхотна визия, но това, което към момента сте направили, не означава, че искате да го направите."

Обединение на товарните и пътнически железопътни превози и съществуващия "Холдинг БДЖ" в единна компания "Български държавни железници" е план, който транспортният министър Николай Събев обяви още през февруари. Целта според Събев е съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете, а в началото на 2024 г. единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари.

Транспортният министър направи няколко смени в ръководството на "Холдинг БДЖ", включително на хора, които сам той е назначил и които изкараха броени дни на постовете. В края на февруари двама от членовете на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" - председателят на съвета Симеон Ефтимов, както и Любомир Сяров, бяха освободени. Двамата бяха представени от Николай Събев като нови членове на съвета на директорите на БДЖ само 20 дни преди да бъдат уволнени. Тогава министърът на транспорта увери, че двамата били много сериозни експерти в областта на железниците. Преди около месец в съвета на директорите на железопътната компания беше назначена Даниела Везиева, която беше министър на икономиката във второто служебно правителство на президента през миналата година.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати