Събития

Между 40 и 60 % е спадът в областта на културния туризъм

   
Между 40 и 60 % е спадът в областта на културния туризъм

Между 40 и 60 % е спадът в областта на културния туризъм заради ковид кризата. Това заяви във Велико Търново зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева. Очакванията са, че след отпадане на ограниченията секторът да започне да се възстановява. Като сериозен проблем се отчита и начинът, по който се рекламира България като туристическа дестинация. Отражение върху нагласите на хората дава и военният конфликт. „За това ние продължаваме да подчертаваме, че България е мирна страна и сигурна дестинация за културен туризъм. Естествено част от противоепидемичните мерки и забрани спряха входящия туризъм, в този смисъл и културният туризъм не прави изключение. Положителното е, че от вчера със заповед на министъра на здравеопазването отпадат мерките за съседните ни страни, за Вишеградска група – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, за Израел и Египет“, каза още проф. Модева. По думите й очакванията са, че тази тенденция ще продължи и хората ще започнат да правят по-активно резервации за своите пътувания.

По отношение на предстоящия летен сезон и хотелите по морето, които са запълнили почти напълно капацитета си с приемането на украински бежанци, проф. Модева посочи, че се търсят варианти по казуса. „В момента нямаме еднозначен отговор, но се търсят алтернативи с ведомствените бази, в които могат да бъдат преместени бежанците или в зимните курорти. Това е вариант, но не е взето окончателно решение, тъй като се изчаква изтичането на тези три месеца, в които ще бъдат подпомагани. По информация на бранша вече започват ранните резервации и запитвания и е нормално хотелиерите да се вълнуват. Но мисля, че ще бъде намерено адекватно решение, за да може сезонът да стартира нормално“, каза още проф. Модева. Тя подчерта, че се осъществява постоянен контрол за евентуални злоупотреби. Относно санкциите за такива нарушения зам.-министърът заяви, че се очаква постановление на Министерски съвет за начина, по който ще се заплаща помощта на хотелиерите. След докладване на установените нарушения ще се вземе и решение какви наказания ще бъдат налагани на техните собственици.

„Процесът е двустранен и се надяваме, че за всички нарушители, които са си позволили да спекулират с броя на настанените лица, ще има адекватен отговор“, заяви проф. Мариела Модева. И посочи, че Министерство на туризма е оптимистично настроено по отношение на предстоящия летен сезон, на базата на успешния зимен сезон, който беше удължен до 10 април, въпреки първоначалните очаквания за по-малък брой туристи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати