Новини Хотели

Браншът иска България да се рекламира като безопасна туристическа дестинация

   
Браншът иска България да се рекламира като безопасна туристическа дестинация

Държавата трябва да предприеме спешни мерки за рекламиране на страната ни като безопасна туристическа дестинация. Около това мнение се обединиха участниците в Черноморски туристически форум във Варна, посветен на развитието на бранша и проблемите в сектора. „Трябва да направим всичко възможно да разпространим повече информация, че сме безопасна и сигурна дестинация”, заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Като цяло прогнозите за предстоящия туристически сезон не са оптимистични. Причина за това са военните действия в Украйна. 

„Юли и август ще има туризъм, дори да има война. Белград навремето го атакуваха, но в Сърбия пак имаше туристи”, заяви Джани Шарков, председател на Варненската асоциация на туристическите агенции. Неговите очаквания са през април, май и юни туристите да са малко. Септември обаче може да бъде добър за бранша по Черноморието, в зависимост от развоя на събитията в Украйна. 

Войната е причина и за спад в очакванията за трафика на летищата във Варна и Бургас. Преди старта на военните действия очакванията са били за 1,5 милиона пътници тази година на варненското летище. Сега обаче най-оптимистичните нагласи са за 1,4 милиона. Песимистичният вариант е за годишен трафик от милион пътници, разкри Деница Милосавлевич, началник отдел Авиационен маркетинг на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“. 

Руски туристи е възможно да има, но те ще идват с полети през Истанбул, каквито до Варна ще има всеки ден, смятат туроператори. Заплащането на заетите в отрасъла продължава да бъде ниско, отчетоха от Варненската туристическа камара. По техни данни в силните за туризма у нас години са били ангажирани между 170 и 190 хиляди души. Във Варненска област с работа в туризма са се изхранвали близо 14 500 души, като в пандемичните години броят им е спаднал до 9 хиляди.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати