Анализи

Над 920 000 туристи са минали през трезора на Панагюрското златно съкровище

   
Над 920 000 туристи са минали през трезора на Панагюрското златно съкровище

От 10 години оригиналът на тракийските реликви се завръща в Панагюрище в специална музейна зала, изградена с дарение от „Асарел-Медет”.

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. И ако за някои те се изчерпват с хубава кола, вила на морето или яхта, за други целта са звездите. И непреходните неща, които остават за поколенията. Такава бе и една от мечтите на покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков – Панагюрското златно съкровище да се завърне в Панагюрище за първи път след откриването му през декември 1949 г. от братя Дейкови. Когато на 1 ноември 2010 г. пред препълнената зала на панагюрския театър, аплодиращ албума „Музикално съкровище от Панагюрище“, той обяви, че работи за осъществяването на тази своя мечта, всички знаеха, че рано или късно съкровището ще си дойде у дома. Защото, както потвърждава директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. Атанас Шопов, „с каквото се захванеше проф. Цоцорков, го правеше както трябва и докрай“. Година и половина по-късно навръх Великден мечтата на поколения панагюрци се сбъдна, пише "24 часа".

Съкровището бе подслонено в специално изградената зала трезор в Историческия музей. 8-те милиона лева бяха дарени от „Асарел-Медет“АД и от тогавашния председател на Надзорния съвет на дружеството проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Над 920 хиляди туристи в трезора с Панагюрското златно съкровище

Тази сбъдната мечта продължи да живее и с годините се превърна в успешен музеен проект, който разкрива много нови възможности за туризма, предприемачеството и хората в региона. Според дарителското споразумение, сключено между Община Панагюрище, местния Исторически музей и Националния исторически музей, всяка година оригиналът на златното съкровище се завръща в Панагюрище за един месец. През останалото време в трезора е експонирано едното от двете точни златни копия. То беше специално изработено от Лабораторията за анализи, консервация и реставрация на НИМ и беше дарено на местния музей от „Асарел-Медет“АД и проф. Цоцорков. Второто копие радва посетителите на Националния исторически музей в столицата, когато оригиналът на тракийския шедьовър пътува по света и у нас.

Залата трезор беше отличена в конкурса „Сграда на годината“. Проектирана е от „Архитектура и наследство” ООД – Пловдив, отговаря на най-високите стандарти в музейното дело и гарантира изключително висока степен на сигурност. За изграждането й са използвани близо 1500 кубически метра специален бетон.Над 920 хиляди туристи в трезора с Панагюрското златно съкровище

В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете се показва в отделна витрина. Това позволява на посетителя да се наслади дори на най-дребните детайли и орнаменти, изработени от древните майстори. Експерти твърдят, че витрините нямат аналог в световната музейна практика. Те са от бронирано стъкло, проектирани и изработени са в Германия. Представляват цилиндри с диаметър 60 сантиметра и височина 3,20 метра.

За десетте години, през които оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома, трезорът с уникалната експозиция е посещаван от президенти, министри, дипломати, прочути спортисти, хиляди ученици и туристи. Техните впечатления са увековечени в две книги за отзиви. „Благодарим, че сбъднахте възродяването на нашата национална гордост“, пишат през април 2012 г. Веска, Ади и Соня. Впечатленията си споделя и тогавашният посланик на Япония Макото Ито: „Благодаря за възможността да разгледам този уникален музей. Панагюрското съкровище е безценно наследство“. 8-годишната Евгения е категорична „Този град е страхотен“. „Златото беше златно!“, допълва 10-годишната Боряна.

Над 920 хиляди туристи в трезора с Панагюрското златно съкровище

През декември 2019 г. златните момичета на България от отбора по художествена гимнастика се снимаха с Панагюрското златно съкровище. Искрено вярваме, че този световен шедьовър им донесе късмет и на олимпийските игри в Токио ансамбълът ни се окичи със златните медали.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати