Новини Транспорт

Летище Пловдив ще обслужва полети до Турция

   
Летище Пловдив ще обслужва полети до Турция

Директни чартърни полети ще тръгнат от Летище Пловдив през есента до турските курорти Анталия, Бодрум, Кушадасъ и Мармарис. Това обяви за TravelNews Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператора „Абакс“, който организира програмите. Те ще бъдат осъществявани от българската авиокомпания „European Air Charter“. Първият полет до Анталия ще бъде на 31 август 2022 г., а до другите три курорта – на 2 септември. Чартърната програма ще продължи до средата на октомври, каза Пасев. Цените започват от 712 лв. на човек за пакет от 7 нощувки в четиризвезден хотел, all inclusive и самолетните билети.

„До момента туристите от Пловдив трябваше да пътуват до София при самолетни почивки до Турция. Предлагането на директни полети от втория най-голям град е удобство за хората от цяла Южна България. По този начин ще се развие и Летище Пловдив, което има голям потенциал“, коментира Георги Пасев. Туроператорът „Абакс“ заедно с „Рапсоди травел“ наскоро осъществиха и първия директен полет от Пловдив до Хургада в Египет.

Летище Пловдив вече работи с лятното си разписание. Полетите се увеличават с още един нов до Лондон. На практика вече няма празен ден, в който на аеропорта да не кацат и излитат самолети, казаха от летището. Така седмичните полети стават 14. До момента на аерогарата се изпълняваха 13 полета на двете нискотарифни компании "Уизеър" и "Райънеър". Лондон е дестинацията с най-голяма натовареност, затова летищните компании я предпочитат.

Осигуряването на шатъл бус до аеропорта си остава голям проблем. Въпреки разпратените покани за разговор поне до 10-има превозвачи, засега е проявил интерес само собственикът на така наречените „зелени екотаксита“ в Пловдив. До официални разговори, още по-малко до договор, така и не се е стигнало още, информират от аеропорта. В момента летището работи по решаването на два други важни проблема, свързани с прилежащата инфраструктура. Предстои подмяната на уличните лампи на близо 2-километровата отсечка, която започва от отбивката на Асеновградско шосе и стига до летището.

Министърът на транспорта Николай Събев смени миналата седмица ръководството на Летище Пловдив, като на мястото на Пламен Спасов и Петър Георгиев са назначени временно директорът на "Летище София" Красимир Пешев и бившият ръководител на пловдивското дружество Дойчин Ангелов. Причината е лошото финансово състояние на компанията. Министър Събев обяви, че се предвижда концесия на Летище Пловдив.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати