Новини Транспорт

Southwind е новата турска авиокомпания за руските туристи

   
Southwind е новата турска авиокомпания за руските туристи

Турция обяви създаването на нова авиокомпания - специално за превоз на руснаци до курортите на страната. Превозвачът е наречен Southwind и ще започне работа в края на май с базово летище - Анталия. Това съобщава турското издание Airport Haber.

В самолетния парк Southwind има пет самолета Airbus: три с широк корпус и два с тесен. За създаването на новата авиокомпания отговарят Министерството на транспорта и инфраструктурата и Министерството на финансите на страната.

Във време, когато пътуването до много страни стана трудно, Турция се превърна в най-популярната чуждестранна дестинация за руснаците. През изминалата година 4.7 милиона руснаци са посетили тази страна (+ 120,5% в сравнение с 2020 г.).

През 2022 г. се очаква посещението на руснаци в Турция да нарасне заради факта, че Европа, САЩ и Канада спряха въздушните комуникации с Руската федерация . В тази връзка се налага увеличаване на броя на полетите.

Планира се тази година Southwind да може да транспортира около 1 милион руски туристи. Успоредно с това Turkish Airlines се договори с туроператорите да им осигури 1.5 милиона места за полети.

Очаква се още 500 000 туристи от Русия да бъдат транспортирани от Pegasus Airlines и руските авиокомпании. Ще припомним, че въздушният трафик в Русия сега функционира в значително намален вариант.

Летищата в 11 града в южната част на страната не работят от близо два месеца, а въздушният трафик с всички страни от ЕС, САЩ и Канада също е напълно спрян.

Ето списък на руските летища, които са затворени от 24 февруари: Ростов на Дон, Краснодар, Анапа, Геленджик, Елиста, Ставропол, Белгород, Брянск, Курск, Воронеж, Симферопол.

Това лято туроператорите се готвят да превозват клиенти от Русия и с автобуси. Автобусни маршрути до Черно море съществуваха и преди, но сега услугите за резервация на билети регистрират особен скок в търсенето на автобусен транспорт.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати