Новини Транспорт

Чартърите с британски туристи до морето тръгват на 21 май

   
Чартърите с британски туристи до морето тръгват на 21 май
Летище Бургас ще започне да приема чартъри с британски туристи

Чартърите с британски туристи до Българското Черноморие тръгват на 21 май 2022 г. след двегодишно отсъствие заради Ковид пандемията. Това обяви за TravelNews Александър Стоянов, изпълнителен директор на туроператора Balkan Holidays UK. Планирани са полети на авиокомпанията BH Air от 16 летища във Великобритания, сред които Лондон Гетуик, Белфаст, Манчестър, Нюкасъл, Кардиф, Единбург, Норич, Бристъл, Ливърпул, Глазгоу и др. “През този сезон нашите чартъри ще бъдат само до Бургас, за който регион е най-голямото търсене. Най-много британци се насочват към Слънчев бряг, който им е любим курорт“, каза Стоянов.

Според него интересът към региона на Варна е слаб и комплексите на север не се продават добре. Въпреки това предлагат програми с трансфери от Летище Бургас до курортите Златни пясъци, Албена и Св. Св. Константин и Елена. Александър Стоянов очаква държавата да пусне реклама на България на британския пазар за този сезон. „В момента няма такава и държавата закъснява с промотирането на дестинацията, която е позабравена през последните за две години. Хубаво е рекламата да стартира възможно най-скоро, защото Турция и Гърция бълват и са агресивни, от което печелят туристи“, коментира той. Във Великобритания най-много вървят записванията за Испания, Канарските острови, Палма де Майорка и Португалия.

Британските туристи спасиха отминалия зимен сезон след завръщането си в България. Ски курортите дори отбелязаха ръст спрямо 2019 г., преди пандемията. Банско отчете с 25% повече туристи, Пампорово с 30%, а Боровец с около 7%.

Великобритания е един от най-важните пазари за българския туризъм. През 2019 г. са пристигнали над 470 000 британци, с което се нареждат на 7-мо място по брой чуждестранни туристи у нас. За сравнение Русия е на осмо място с 450 000 туристи. На предните позиции са Румъния, Гърция, Германия, Северна Македония и Украйна.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати