Новини Транспорт

Първите британски туристи на Jet2Holidays пристигнаха у нас

   
Първите британски туристи на Jet2Holidays пристигнаха у нас


Първите британски туристи на туроператора Jet2Holidays пристигнаха в България. След двугодишно прекъсване на организирания туризъм от Великобритания, на Летище Бургас днес посрещнахме първите туристи за сезона от Острова, съобщиха от аеропорта. Те дойдоха с редовен полет на британската нискотарифна авиокомпания Jet2. Гостите бяха посрещнати със специални изненади за спомен от най-слънчевия аеропорт в страната ни.

Чартърите с британски туристи до Българското Черноморие на другия туроператор Balkan Holidays UK тръгват на 21 май 2022 г. след двегодишно отсъствие заради Ковид пандемията. Планирани са полети на авиокомпанията BH Air от 16 летища във Великобритания, сред които Лондон Гетуик, Белфаст, Манчестър, Нюкасъл, Кардиф, Единбург, Норич, Бристъл, Ливърпул, Глазгоу и др. 

Туроператорите очакват държавата да пусне реклама на България на британския пазар за този сезон. В момента няма такава и правителството закъснява с промотирането на дестинацията, която е позабравена през последните за две години. Хубаво е рекламата да стартира възможно най-скоро, защото Турция и Гърция бълват и са агресивни, от което печелят туристи. Във Великобритания най-много вървят записванията за Испания, Канарските острови, Палма де Майорка и Португалия.

Британските туристи спасиха отминалия зимен сезон след завръщането си в България. Ски курортите дори отбелязаха ръст спрямо 2019 г., преди пандемията. Банско отчете с 25% повече туристи, Пампорово с 30%, а Боровец с около 7%.

Великобритания е един от най-важните пазари за българския туризъм. През 2019 г. са пристигнали над 470 000 британци, с което се нареждат на 7-мо място по брой чуждестранни туристи у нас. За сравнение Русия е на осмо място с 450 000 туристи. На предните позиции са Румъния, Гърция, Германия, Северна Македония и Украйна.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати