Анализи Новини

Зеленски се обиди на Турция за приемането на руските туристи

  02.05.2022 17:16  
Зеленски се обиди на Турция за приемането на руските туристи

„От една страна Турция играе ролята на посредник и подкрепя Украйна с важни стъпки, но от друга –  виждаме, че те се подготвят да приемат много туристи, специално от Русия. Като президент, искам да кажа, че ако искаме да имаме приятелски отношения, това не трябва да се допуска, тъй като означава прилагане на двоен стандарт спрямо Украйна. Това не е правилно. Вие за истината ли сте или не? Трябва да направите избор“, заявил Зеленски в интервю пред гръцката телевизия ЕРТ, съобщава турското издание Хаберлер.

В управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието реагираха остро на изявлението, тъй като украинският президент неведнъж е изказвал положителни послания за ролята на Турция като посредник в руско-украинския конфликт.

Един от най-активните членове на Партията на справедливостта и развитието Шамил Таяр написа изключително гневно послание в Туитър, като окачестви Зеленски като „глупав комедиант“.

Припомняме, че турският президент Раджеп Тайип Ердоган многократно се опитва да намери път и към Зеленски, и към Путин.

Тази сутрин турският лидер обяви, че очаква да разговаря тази седмица с руския президент. Той изрази увереност, че „Турция - Анкара или Истанбул  ще бъде точка на решение за стъпките, които ще бъдат направени във връзка с Източна Украйна“.