Анализи Новини

Столична община ще търси инвеститор за Централната баня

   
Столична община ще търси инвеститор за Централната баня

Обновяването на Централната минерална баня в София ще се забави още, стана ясно в комисията по архитектура на общинския съвет. Докладът с план за тази дейност, внесен още през април 2021 г., трябва да бъде приет, за да се възложи изпълнението му на кмета Йорданка Фандъкова, съобщава "Дневник". Въпреки че вносители са Малина Едрева от ГЕРБ-СДС и главният архитект на София Здравко Здравков, именно съпартийците бяха за отлагането му. Мотивът им е, че изработения План за обновяване на сградата вече не бил актуален и трябва да се преработи. Новият акцент в него трябва да бъде в помощ на бъдещия концесионер - първо той да бъде избран и съобразно неговите виждания за бъдещите функции в централното и северното крило на Централната минерална баня, после да се изготви задание за архитектурен конкурс. "Първо инвеститорът ще ремонтира сградата, за да може после да си върне инвестицията", обясни Борислав Борисов от ГЕРБ-СДС новата позиция на мнозинството в общинския съвет за Централна минерална баня.

Реално концесионерът ще изготви заданието на конкурса

"Значи първо искате да изберете концесионер, а после Столичната община да съобразява с него бъдещото задание за архитектурния конкурс за обновяване на сградата", коментира независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София".

В изработения вече План за обновяване на сградата от общинското предприятие "Софияплан" последователността е друга. Първо през 2020 г. жури избра четири концепции на български и международни колективи - "Софийски терми", "Кенго Кума и Асошиейтс", "Ямазаки плюс Иванова архитектс" и "Историческа баня". По тях трябва да се обобщи задание за конкурс за проекти за развитие на северното и източно крило на Централната минерална баня. Концепциите предвиждат развитие на балнеологията в сградата в съжителство с Регионалния исторически музей на София.

Началото на процедурата се бави повече от година

Защо се чака от април 2021 г. досега, за да се прецени, че докладът и Планът за обновяване трябва да се променят и то незнайно в какви срокове, запита Бойко Димитров от "Демократична България". Не бива да се дава заден ход, вече доста е направено - имаше конкурс с избрани победители, с реални проекти. Защо сега се зачерква всичко", запита и арх.Борислав Игнатов.

Вече има нови обстоятелства и планът за обновяване на Банята е добре да се синхронизира в Плана за възстановяване и устойчивост. Затова искаме задание и за управление на сградата, а не само за нейния ремонт и обновяване, отговори на опозицията председателят на комисията арх.Ивайло Петков от ГЕРБ-СДС.

Въпросът е: Кой ще плати до 12 млн.лева за обновяването на сградата

По-ясен бе Борисов - ремонтът според обсъждания План трябва да се изпълни с общински пари, а ако се преработи инвестицията ще дойде от бъдещия концесионер. Затова по неговата бизнес концепция после трябва да се разработи заданието за архитектурния конкурс. Необходимите средства са в размер между 9 и 12 млн.лева, се посочва в Плана за обновяване.

Защо общината се страхува да инвестира в балнеология? Общинските бани в Будапеща имат годишен оборот от 50 млн.евро, контрира Бонев.

Председателят на комисията арх.Петков предложи докладът да се отложи, за да се коригира по новите виждания на ГЕРБ-СДС. При гласуването "Демократична България" и Бонев бяха против, а БСП - "въздържал се" и отлагането не бе прието. Тогава съвносителят арх. Здравков обяви, че оттегля доклада, като обеща до края на месец май да актуализира с нови дати забавения график за изпълнение на Плана за обновяване на сградата.

Добре е да се сформира екип, който аварийно да работи по най-належащите задачи по укрепване на сградата - фрагменти от мозайката падат, на покрива е израсла брезичка, което показва, че хидроизолацията там е компрометирана, препоръча той.

Източник: dnevnik.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати