Новини Хотели

59 000 украинци трябва да напуснат хотелите до края на май. Има места за 33 000

   
59 000 украинци трябва да напуснат хотелите до края на май. Има места за 33 000

59 000 украинци трябва да напуснат хотелите до края на май. Засега държавата е осигурила места за 33 000.
Това стана ясно от брифинг на председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.
"В момента тече подготовката за приключване на фаза 1 – настаняване на бежанците в хотелите. Към 31 май всички хотели, в които има туристи, трябва да бъдат освободени. Те са 59 085 души и са предупредени, че трябва да освободят хотелите. Към момента има около 33 000 места, в които да бъдат настанени бежанците от Украйна". По думите ѝ това са основно ведомствени и общински бази, като продължава идентифицирането на нови места. "Амбицията ни е да имаме готовност за настаняване на 70 000 души", обясни Тошева.

Тя уточни, че ако в краен случай не бъдат осигурени достатъчно места за бежанците, ще се използват спортни бази.
И посочи, че правителството се стреми да избегне сценария в други държави, където заради големия приток на украински граждани бяха създадени палаткови лагери. 

"Разчетите за средствата, които до момента са разходвани, ще бъдат предоставени на създадените структури към Европейската комисия. Очаква се голяма част, ако не и всички разходи, направени от българската държава, да бъдат покрити от създадените и насочени средства по европейски проекти и програми", обясни Тошева.

Тя уточни, че Министерството на транспорта е отговорната институция, която прави разчетите за това как да бъдат транспортирани украинските граждани.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати