Новини Транспорт

Русия трябва да върне над 400 откраднати самолета

   
Русия трябва да върне над 400 откраднати самолета

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на руската агресия върху транспортния и туристическия сектор в четвъртък (5 май) , в която се призовава Русия да върне над 400 самолета, взети на лизинг от чуждестранни компании, които е откраднала. Всички чуждестранни самолети, взети на лизинг, които все още се намират в Русия след прекратяването на западните лизингови договори, ще останат в Русия, заяви на 31 март вицепремиерът Юрий Борисов.

Санкциите, наложени от западните сили в отговор на руската военна кампания в Украйна, принудиха западните фирми да прекратят лизинговите договори с руските авиокомпании за над 500 самолета. Русия заяви, че 78 от тези самолети са били конфискувани по време на престой в чужбина, което означава, че остават над 400. Москва прие закон, който позволява самолетите на стойност почти 10 млрд. долара да бъдат вписани в собствения ѝ регистър в нарушение на международните правила.

Бермудските острови и Ирландия, където са регистрирани повечето от самолетите, са спрели действието на сертификатите за летателна годност, което обикновено означава, че те трябва да бъдат приземени. В резолюцията евродепутатите настояват, че „подобна кражба не може да бъде толерирана“ и изискват незабавното връщане на въпросните самолети на законните им собственици.

Освен това членовете на ЕП настояват, че руските власти ще носят пълната отговорност за това, че са изложили на риск живота на собствените си граждани, когато са пуснали тези откраднати самолети в експлоатация над руското небе, без да могат да изпълнят необходимите изисквания за сигурност. Други текстове от резолюцията приветстват европейските транспортни и туристически оператори за това, че помагат на бежанците от Украйна.

Европейските транспортни оператори предлагат на украинските граждани безплатно пътуване с влак, автобус, кораб или самолет и това се оценява високо, се казва в резолюцията. В тях се подчертава, че войната в Украйна се е отразила на транспортния сектор на ЕС чрез повишаване на цените на горивата и чрез нарушаване на веригите за доставки. Членовете на ЕП смятат, че транспортните оператори от ЕС, които имат връзки с руския пазар, трябва да бъдат подкрепени, тъй като те преориентират дейността си от Русия.

Резолюцията също така призовава ЕС да затегне още повече санкциите срещу руския морски сектор и да откаже да допусне кораби, които са акостирали в Русия на път за ЕС, да влизат в пристанищата на ЕС. Освен това на всички кораби, които искат да спрат в пристанище на ЕС, следва да се забрани да презареждат гориво в руски пристанища.

Военна мобилност

Решението на Европейския съвет да намали драстично средствата за военна мобилност е грешка, която подкопава европейската сигурност, смятат членовете на ЕП. Те призовават Комисията да намери решение за значително увеличаване на бюджета за военна мобилност в рамките на програмата „Механизъм за свързана Европа“.

ЕС трябва да помогне на държавите-членки да развият инфраструктура с двойна употреба и транспортни връзки в рамките на ЕС, но също така и със Западните Балкани, Молдова, Грузия и Украйна, добавят членовете на ЕП, като също така се застъпват за разширяване на трансевропейската транспортна мрежа до Украйна и Молдова.

Помогнете на туризма в помощ на Украйна

Членовете на ЕП също така призовават страните от ЕС да подкрепят хотелите и услугите за краткосрочно отдаване под наем в ЕС, които приемат украински бежанци. Те искат от Европейската комисия да създаде временна финансова програма на ЕС за подпомагане на туристическите компании, които наемат хора, бягащи от войната.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати