Анализи Новини

Напук на санкциите: Турция ухажва руските туристи

  09.05.2022 17:08  
Напук на санкциите: Турция ухажва руските туристи

За да вдигне на крака разтърсената от кризи икономика, Турция разчита и на приходите от туризма, които се надява да увеличи до нивата отпреди пандемията. Лесно е да се каже, но трудно да се изпълни, тъй като в енергетиката, търговията и туризма Турция е много силно зависима от Русия. През 2019 година търговският обмен между двете страни достигна 25,7 милиарда евро, а Русия е и един от най-важните доставчици на енергия за Турция.

Именно поради това Турция отхвърля западните санкции срещу Русия и не се присъединява към тях, макар да членува в НАТО. В контекста на изострящата се икономическа криза и високата инфлация, Турция би желала да запази добрите си отношения както с Русия, така и с Украйна.

На приходите от туризма се разчита особено много за намаляването на дефицита в платежния баланс. Но ограниченията в разплащанията и в самолетните пътувания, причинени от санкциите срещу Русия, пораждат опасения, че броят на руските туристи в Турция може рязко да намалее. Затова Турция търси алтернативи.

Собствена руска разплащателна система

Американските компании за кредитни карти Mastercard и Visa прекратиха отношенията си с Русия след наложените на страната санкции заради агресията на Путин. Но Турция е намерила начин да заобиколи ограниченията – тя позволява на руските туристи в страната да имат достъп до парите си чрез руската разплащателна система „Мир“, въведена от Русия през 2014 година.

Още тогава заради анексията на Крим в Москва се ширеха опасенията, че западните санкции срещу руските банки и руските бизнесмени могат да направят невъзможни транзакциите с Mastercard и Visa. Впоследствие системата „Мир“ бе въведена и в други страни, в които има особено много руснаци.

По данни на Руската централна банка, картите „Мир“ се използват в Руската федерация и в още 12 държави, сред които Армения, Киргизстан, Казахстан, Беларус, Виетнам и Кипър. В края на 2021година броят на собствениците на карти „Мир“ възлизаше на 113,6 милиона.

Засега този вид плащания се приемат от три банки в Турция: Isbank, Ziraat Bankasi и VakifBank. Те се стремят да разширят приложението на картите, макар Украинската централна банка да поиска от Турция да сложи край на всички плащания чрез руската система.

Заради западните санкции в момента руснаците могат да плащат в Турция само с картите „Мир“ или в брой. Има сведения, че турските банки не бързат да откриват нови сметки на дошлите в страната руснаци, опасявайки се, че така могат да нарушат санкциите. От началото на войната досега в Турция са дошли хиляди руснаци, които се стремят да избегнат санкциите.

Експертите предупреждават, че подходът на Турция би могъл да бъде приет като опит да се заобиколят санкциите. Политическите и икономическите връзки на страната, която подобно на Русия и на Украйна е на Черно море, са сложни, казва пред ДВ икономическата експертка Гюлдем Атабай: „Точно както за Германия е трудно да наложи енергийно ембарго, така и за Турция е трудно да заеме позиция, с която да се защити от Русия“.

Реалистично ли е да се очакват повече руски туристи?

Турското правителство се надява, че след кризата с коронавируса през тази година туризмът ще се възстанови и приходите отново ще се върнат на предпандемичното ниво от 35 милиарда долара. Атабай обаче е убедена, че Турция едва ли ще постигне тази цел. Тя смята, че тази година руската икономика ще спадне с десет процента: „Руската валута губи от стойността си, инфлацията расте. Покупателната сила на руските туристи и на руснаците като цяло е намаляла. Много от руснаците ще се откажат от пътувания в чужбина“, казва тя.

През миналата година Турция е била посетена от 24,7 милиона туристи,  от тях 4,7 милиона са били от Русия. Именно те са били най-многочислената – с 19 процента, следвани от германците с 12,5 на сто и украинците с 8,3.

Източник: "Дойче Веле"