Новини Транспорт

Летищата в Европа очакват отмяна на полети и закъснения и през лятото

   
Летищата в Европа очакват отмяна на полети и закъснения и през лятото

Закъсненията на полети вероятно ще продължат през лятото и след това.

Това предупреждават представители на европейска летища.

Изследване на европейската летищна асоциация ACI Europe, установява, че две трети (66 процента) от летищата на континента очакват закъсненията на полетите да се увеличат, докато повече от една трета посочват, че операциите ще бъдат засегнати от недостиг на персонал през лятото и след това.

Едно от всеки шест летища очаква ръст на отменените полети поради сблъсъка между голямо търсене и недостиг на персонал при авиокомпаниите, съобщава Independent.

От ACI Europe посочват, че закъсненията са причинени от летищата в Европа, „излезли от кризата COVID-19 с изчерпани ресурси, тъй като са били принудени да съкращават персонал поради срива на въздушния трафик“, като също така изтъкват „изключително стеснения пазар на труда в цяла Европа“.
Генералният директор на ACI Европа Оливие Янковец отдава спада на въздушния трафик и на отмяната на полети за и от Украйна и Русия.

„За летищата в Европа облекчаването на ограниченията за пътуване не само на континента, но и за междуконтиненталните пътувания, е много добро за летния сезон. Непосредственото предизвикателство е да се овладее внезапното нарастване на трафика, като се има предвид, че пандемията остави летищата и наземните оператори с изключително изчерпани ресурси. Това изисква пренабиране на персонал в много стеснения пазар на труда в цяла Европа", допълва той.

Летище Схипхол в Амстердам е последното, засегнато от дълги опашки и закъснения миналата седмица, като преди това пътуващите от Манчестър, Дъблин и Бирмингам също чакаха с часове.

Според представителя на профсъюза Unite Оливър Ричардсън "индустрията жъне това, което е посяла".

„Не само, че съществуващият икономически модел не е в състояние да осигури достойни и устойчиви работни места, но това се усложнява от поведението на някои работодатели, които по време на пандемията опортюнистично съкращаваха работните места и намаляваха заплащането и условията", допълва то пред EuroNews.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати