Новини Транспорт

Очаква се ръст на туристите от 5 държави по морските летища

  21.05.2022 09:30  
Очаква се ръст на туристите от 5 държави по морските летища

Летищата във Варна и Бургас очакват за този сезон ръст на туристите от Великобритания, Ирландия, Чехия, Израел и Полша. За последния пазар прогнозата е за двойно повече пасажери, съобщи главният изпълнителен директор на фирмата концесионер „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“  Франк Кванте, предаде "Труд".

„Резервациите са на по-добри нива от очакванията ни след това, което се случи в Украйна. През април и първата половина на май резултатите на ключовите пазари са по-добри, въпреки че полети няма от Русия, Украйна и Беларус.  За сметка на това дебютно има линия от Абу Даби до Бургас и от Лил до Варна. Нови нискотарифни полети от нашето море ще има до Полша, Германия, Обединеното кралство и Швейцария, като се водят преговори и за още евтини въздушни връзки.  

„Положителният тренд е налице, но трябва да продължим активната маркетингова кампания, която да утвърди Черноморието като сигурна дестинация“, каза Кванте. Той призова за облекчаване на визовия режим за страните от Близкия изток. Интересът от този регион към ваканции у нас е налице, но тежката процедура се оказва пречка за развитието на пазара.

Все по-често хора от различни националности избират морската столица като дестинация с цел познавателен туризъм. Градските хотели са пълни. Това каза за Радио Варна Павлин Косев, хотелиер и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Той посочи, че група белгийски студенти, които следват геология, са настанени в хотела му,  французи, които са дошли заради културните забележителности, както и туристи от Китай. По думите времето преди началото на активния летен сезон е най-подходящо за този вид туристи, преди курортите да се пренаселят.