Анализи Новини

Туризмът в Турция записва над 200% ръст въпреки войната

  25.05.2022 10:57  
Туризмът в Турция записва над 200% ръст въпреки войната

Броят на чужденците, пристигнали в Турция миналия месец, се е увеличил повече от три пъти спрямо година по-рано, показаха данни в понеделник, засилвайки очакванията, че възстановяването в сектора ще помогне за възстановяване на икономиката, засегната от слабата валута и висока инфлация. Представителите на сектора очакват броят на туристите тази година да се върне към нивата около 2019 г., оставяйки спада от пандемията през 2020-21 г. в миналото въпреки последиците от войната в Украйна, предаде "Ройтерс".

Чуждестранните пристигащи през април са скочили с 225,6% спрямо година по-рано до 2,57 милиона, показват данните на Министерството на туризма. В югозападния курортен град Бодрум кметът Ахмет Арас каза, че чуждестранните посетители ще достигнат 1,5 милиона, надхвърляйки 1,3 милиона през 2019 г. Арас каза, че британците, германците и нидерландците ще се върнат, привлечени от слабостта на лирата и ще компенсират спада на руските и украинските посетители поради войната.

"Сега сме наистина евтина дестинация. Не само Бодрум, но и самата Турция, която отново се превърна в много атрактивна дестинация заради слабата лира", каза той. Лирата изгуби половината от стойността си през последната година, привличайки внимание в страни, които преди това са били само малки източници на туристи. Пьотр Хенич, президент на най-големия полски туроператор Itaka, каза, че резервациите са се утроили спрямо миналата година. „С една дума: страхотно съотношение цена/качество“, каза той.

Миналата година приходите от туризъм се удвоиха до почти 25 милиарда долара. Това все още е под сумата от 2019 година - тогава  45,1 милиона чужденци посетиха Турция и донесоха приходи от 34,5 милиарда долара. Валутната криза в края на миналата година доведе до голяма степен инфлацията до връх от две десетилетия от 70% миналия месец. Правителството казва, че чуждестранните доходи ще помогнат за стабилизиране на валутата и облекчаване на покачването на цените, дори когато търговският баланс се понижи още повече в отрицателна територия.

Загуби от войната

Според доклад на Световния съвет за пътуване и туризъм Турция ще бъде четвъртата най-популярна европейска дестинация това лято. И все пак на изток от Бодрум в големия средиземноморски център на Анталия, въздействието на войната е по-остро. Руснаците и украинците бяха първият и третият най-голям източник на посетители в страната миналата година и двете нации предпочитаха региона. Очаква се Анталия да загуби около 3 милиона руски и 1 милион украински туристи тази година, или около две трети от общия брой чужденци, каза Реджеп Явуз, генерален мениджър по туризма на NBK.