Събития

Ямбол предлага отлични възможности за туризъм

   
Ямбол предлага отлични възможности за туризъм

Ямбол предлага отлични възможности за туризъм, заяви за TravelNews Валентин Ревански, кмет на общината. Градът е притегален център за уикенд туризъм. От Пловдив и София се стига бързо до Ямбол по магистралата. Районът има вкусна храна, вино, добро обслужване и забележителности.
Чистият въздух и красива природа в Ямбол дават отлични възможности за отдих и туризъм, посочи Ревански. Долината на река Тунджа предлага добри условия за ловен туризъм и круизи с лодка до забележителности в живописни местности, сред буйна растителност. По течението на р. Тунджа има добре запазени крайречни лонгозни гори, наречени “ормани”.
В региона са открити повече от 270 древни селища и около 1000 надгробни могили, повечето от които са разположени по поречието на р. Тунджа и нейните притоци. В област Ямбол, в района на Сакар планина, е най-високата концентрация на мегалитни паметници – долмени (праисторически гробници, изградени от огромни каменни блокове).
Най-известният древен исторически обект в района е тракийският град Кабиле (до село Кабиле). Открити са повече от 30 крепости от античността и Средновековието, използвани за защита на южната граница. На около 2 км от село Мелница се намира местност наречена “Дрънчи дупка”. До селото се намират пещерите Кеседжийца (дължина-161), Старата дупка (дължина-42), Дрънчидупка (дължина-27), Пеньов бент (дължина-21), Джоганица (дължина-14), Кара Бурну (дължина-6).
Безистен

Безистенът в Ямбол е построен през 1509 г. Архитектурата на постройката наподобява много стила на турските сгради, които са били част от османската империя. Акустиката на сградата я превръща в предпочитано място за концерти, театрални постановки и други културни и обществени събития. В него се помещава модерен културно-информационен център, който представя по привлекателен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона.

Музей на бойната слава

Музеят на бойната слава в град Ямбол е открит с възстановяването на портала–паметник на 29-ти пехотен Ямболски полк. Това е първия общински специализиран музей в страната. Музеят има за цел да съхрани спомена и отдаде почит към войните от всички военни подразделения от града и региона за периода от Освобождението до наши дни. Музеят се намира на територията на бившите пионерски казарми върху и включва лапидариум (открит музей) и 2 експозиционни зали.

Художествена галерия "Жорж Папазов"

Художествена галерия "Жорж Папазов" – Ямбол води началото си от 1952 г. като художествен отдел към Исторически музей. Сградата на бившата Синагога е обявена за паметник на културата и адаптирана за художествена галерия през 1979 г. Галерията притежава фонд над 3500 движими културни ценности. В нея са представени творни на големите български художници – Владимир Димитров - Майстора, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Вера Недкова, Димитър Казаков, Атанас Яранов, Светлин Русев. Галерията притежава изключително ценна сбирка от 348 икони и църковна утвар, датиращи от XVI–XXв, представящи различни иконописни школи.

Исторически музей

Историческият музей в Ямбол съществува от 1952 г. Той дължи създаването си на безкористната, събирателска и проучвателска дейност на интелектуалци от региона, положили основите на историческите проучвания около Ямбол. Фондовете на музея включват приблизително 90 000 експоната от родната история.

Кабиленски манастир "Рождество Богородично

Както подсказва името му, Кабиленският манастир се намира край село Кабиле. Той съществува от дълбока древност. През XIV век е бил девически манастир, след което разрушен. През 1918 г. възрастна жена от селото, след пророчески сън, открила извора на манастира, за който се носят предания, че е магически и дори царица Елена пращала хората си да и носят вода от него.

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати