Анализи Новини

Турция вече печели повече от туризъм: $840 на човек

   
Турция вече печели повече от туризъм: $840 на човек

Динамиката на общия брой чуждестранни туристи в Турция е положителна, въпреки ситуацията в Украйна, а средният доход на турист се е увеличил от $670 на $840, каза ръководителят на Турската федерация на хотелиерите (TÜROFED) Сурури Чорабатир. "В момента доходът на турист в Турция е нараснал от $670 на $830 и дори до $840. Работим, за да доведем тази цифра до $1000", каза Чорабатир. По-специално се е увеличил броят на бутиците и други обекти с индивидуални предпочитания при отдих, което се отразява и на средния доход от един турист, каза ръководителят на TÜROFED, цитиран от агенция Прайм.

Общо, според него, Турция е приела 8 885 876 туристи през януари-април тази година, 7 477 047 от които са чужденци, което е със 172,51% повече от същия период на миналата година. По думите му Германия е станала лидер на туристическия поток през първите четири месеца на тази година, България е на второ място. Иран е трети., следван от Русия и Обединеното кралство.

"Този сезон се появиха алтернативни пазари. Виждаме, че търсенето нараства от пазари като Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Албания, пазарът на Обединеното кралство също се завърна. В допълнение, растат запитванията от пазари на Обединените арабски емирства и Близкия изток. Израелският пазар също се разви. Дори и да изглежда, че няма да успеем да запълним дупката, свързана с пазарите на Русия и Украйна, надявам се, че ще достигнем зададените числа", каза Чорабатир.

Той отбеляза, че в началото на годината представителите на бранша се стремяха да надминат представянето от 2019 г., най-яркия период в туристическия сектор, но преразгледаха очакванията си поради ситуацията в Украйна. "Русия и Украйна са два важни пазара за туристическия сектор в Турция, но въпреки ситуацията в северната част на Черно море и в резултат на това спада на двата пазара, от началото на годината, като цяло има положителна тенденция, като е регистриран ръст в общия брой чуждестранни туристи в Турция", завърши Чорабатир.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати