Новини Събития

Останки от двуетажно жилище от VI в. пр. Хр. откриха край Чирпан

   
Останки от двуетажно жилище от VI в. пр. Хр. откриха край Чирпан

Останки от двуетажно жилище от VI хилядолетие преди Христа откри екипът на археолога Петър Лещаков от НАИМ при БАН в местността Баш колиба край Чирпан. Теренът е от около 3 дка, установени са няколко последователни селища в различните слоеве, като при едно от тях са намерени следи от стихиен пожар. 

Минимум 150 години на точно това място е имало живот, намерени са уникални приспособления за смилане на пшеница, има стотици запазени или фрагментирани керамични съдове, някои от тях са с антропоморфни черти, коментира ръководителят на екипа. Разкопките са по протежението на бъдещата жп линия от Бургас за София и финансирането им е от държавното НКЖИ. Животът по тези места е продължил до към средата на ХIV век (предполага се, че краят е заради кръстоносните походи), населението се е местило постепенно по течението на минаваща от там река. Второто опожарено селище е било обградено с дълбок до към 3 м ров, като от вътрешната страна е била издигната палисада (отбранителна земно-насипна стена). Всяко едно от жилищата (установени са 9 такива) е било с внушителни размери от по 50 – 60 кв. м. Сред намерените артефакти има каменен боздуган, огнища, хромели и накити, направени от черупки на средиземноморски миди, което показва за оживена търговия със селища по бреговете на Бяло море. Според Петър Лещаков находките недвусмислено говорят за цивилизация от епохата на „Караново 2 и 3“. 

В близост до една от пещите миналото лято е била намерена ритуално положена в яма двуостра брадва, а недалеко пак ритуално положена, прегъната на две ромфея, характерен за траките от племето на одрисите меч с дължина близо 1.75 м. От тази епоха е погребение на мъж, за когото се смята, че е бил убит ритуално, тъй като краката му са били завързани за тялото, а лицето му е било заровено в пръста. Край костите имало натрошени съдове. От малко по-ранен период (евентуално VII в. пр. н.е.) е още едно погребение, при което край останките са намерени изработени от бронз накити и характерна на траките ладиевидна фибула. Тепърва антрополозите от БАН ще установяват дали става въпрос за мъж или жена. Петър Лещаков припомня, че недалеко от терена, където текат спасителните разкопки, е минавал античният търговски път Виа Диагоналис, а в землището на съседното село Рупки са останките от Карасура, откъдето столетия наред се е осъществявал контрол над региона от специално изпратен там гарнизон. На този обект разкопките са пред завършване, започнала е консервацията, но от МК препоръчват допълнителни проучвания, за които поне на този етап няма планирано финансиране. Най-ценните находки ще бъдат преместени в музея на Чирпан. 

При посещението си на обекта в началото на седмицата кметът на общината Ивайло Крачолов заяви: „Планираме с директора на музея Нанси Маринова специална експозиция, която да бъде показана в края на годината или началото на следващата. Догодина ще се проведе научна конференция, която ще направи равносметка на археологическите открития и теренните проучвания на културно-историческите следи и антични структури. За празника на града ни пък списание „Наше минало“ ще публикува всички доклади от Националната научна конференция на тема: „40 години археологически разкопки и проучвания на Карасура“. Още два екипа археолози с ръководители доц. Милена Тонкова и доц. Методи Даскалов работят за проучване по трасето на бъдещата жп линия върху площ от над 30 дка.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати