Новини Транспорт

GullivAir спря полетите до Бургас

   
GullivAir спря полетите до Бургас

Българската авиокомпания GullivAir спря полетите между София и Бургас. Това съобщи за TravelNews Янко Иванов, собственик и управител на дружеството. Последният полет е осъществен вчера, на 30 май 2022 г. На сайта на авиокомпанията не могат да бъдат направени резервации и занапред. „Ще видим кога ще ги възстановим“, коментира Иванов. Той не уточни причината за спирането на полетите, но вероятно е заради слаб интерес и липсата на пътници. От друга страна GullivAir има недостиг на малки самолети ATR 72, които използва по тази линия, но и до Скопие и Тирана. Тя разполага с три броя от този вид. Отделно има увеличение в търсенето на чартъри от туроператорите, твърдят от бранша. Между София и Бургас засега ще оперира всекидневно само „България Еър“ от 17 юни 2022 г.
Междувременно GullivAir възобнови полетите от София до Скопие, Северна Македония. Те обаче са с намалена честота в понеделник и събота, показва справка на сайта на авиокомпанията. До Тирана, Албания лети четири пъти в седмицата – понеделник, вторник, четвъртък и събота. Линията е използвана най-вече от туроператорите, които предлагат пакети с хотелско настаняване за летни почивки по Адриатическото крайбрежие. Пътуват и самостоятелно хора между двете страни на екскурзии и по бизнес.
Авиокомпанията обяви още намерения да лети между София и Солун, Бургас и Букурещ и София – Русе. Засега няма обявени полети по тези отсечки на сайта й. GullivAir възнамеряваше още да пусне редовна директна линия до САЩ през този летен сезон. Тя има разрешения от миналата година да оперира до Ню Йорк от Департамента по транспорт на САЩ. След това получи такива и до Канада, Тайланд, Малдиви, Индия. „Засега нямаме точна дата от кога ще тръгнат полетите до САЩ“, заяви Янко Иванов.
GullivAir разполага с три Airbus A330-200, които могат да извършват полети на далечни разстояния. По време на пандемията осъществяваше с тях основно чартъри от София и Букурещ до Мале (Малдивите), до Пунта Кана (Доминиканската република), Шри Ланка и Сейшелите, които бяха организирани от туроператори. Нови са планирани през есенно-зимния сезон.
GullivAir е регистрирана през 2016 г. под името "Топ джетс", сменено с настоящото в средата на 2020 г., показва справка в Търговския регистър. Тя е притежавана от фирмата "Еър логистик", която е еднолична собственост на Янко Иванов.
 
Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати