Анализи Новини

Работата по новия закон за туризма зацикли

   
Работата по новия закон за туризма зацикли
Председателят на комисията по туризъм в парламента Илин Димитров не е представил драфт на новия закон за туризма
  Снимка: БГНЕС

Работните групи по изготвянето на изцяло нов закон за туризма все още не са започнали да се събират и от бранша вече се възмущават, че дейността е зациклила още от месец март. Председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров се похвали преди месец, че над 300 представители на бизнеса, неправителствени организации и експерти са разпределени в осем групи и започват работа по изготвянето на текстовете.  „Въобще не работим по новия закон и не сме се събирали. Само се говори по медиите“, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Организацията ще настоява за създаването на Гаранционен фонд и контролен орган в туризма, който да бори сивата икономика. Фондът е записан и в коалиционното споразумение на управляващите. По отношение на контролния орган, Илиева обясни, че той трябва да бъде създаден да следи работата на туроператорите и случайния превоз. Това трябва да бъде самостоятелно звено към Министерството на туризма или към Министерството на икономиката. „В сектора има 80% сива икономика, тъй като много транспортни фирми сами организират екскурзии без туроператор и без екскурзоводи“, подчерта Павлина Илиева. Тя даде за пример пътуванията „случаен превоз“ до Одрин и Истанбул, които се правят основно от превозвачи и са незаконни, защото не става въпрос за организирани туристически пътувания или превоз по редовни автобусни линии.

„Не сме се събирали по работата на новия закон. Активни действия и срещи няма“, коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Тя обясни, че поканата за създаването на работните групи е пусната още през март и от организацията веднага са върнали предложения за представители на бизнеса, които да участват.

„Няма събирания на работните групи по новия закон за туризма. Отдавна ни питаха да излъчим участници, но всичко приключи с това и нищо повече не се случва“, обяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. От организацията са предложили и създаването на работна група за дигитализацията, иновациите и новите технологии в туризма. „Очакваме да ни бъде представена концепция на новия закон за туризма и какво се предлага в него. Необходима е философия, архитектура и драфт на проекта“, подчерта Карастоянова.

Председателят на Комисията по туризъм в парламента Илин Димитров обяви преди време, че осемте работни групи са от хотелиери, ресторантьори, туроператори, планински водачи и екскурзоводи, управление на собствеността, образование в туризма, кадрова политика, маркетинг и реклама. Предстои да бъде направен анализ на сега действащия закон, както и да бъдат изготвени конкретните предложения за нов, по-добре работещ закон за туризма. Той трябва да бъде готов до края на годината.

Отделно с него ще бъде подготвено и обединението на браншовите организации в една или четири на брой националнопредставителни структури. "Ще отговарят за рекламата, една част от бюджета задължително ще отива за образование, ще има глава, която ще помага за членуване в световни организации. Една единна браншова организация би решила проблема и с туристическата полиция, и с работата на черно, би направила така, че браншът да има правила, които се спазват отвътре", коментира Димитров.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати