Анализи

Прокуратурата купува шезлонги и градински мебели за базите си

   
Прокуратурата купува шезлонги и градински мебели за базите си

Прокуратурата е обявила обществена поръчка за оборудване, сред което шезлонги и градински мебели за базите си. Търгът е на обща стойност над 74 хил. лв. Градинската мебел ще струва 17 500 лв., съобщава Mediapool. Срещу тази сума прокуратурата иска 30 шезлонги и толкова маси към тях, табуретки, маси, ратанов комплект с маса, канапе и два стола, две беседки и градински комплекти с маси и столове. Оборудването ще бъде пратено в базите в "Цигов чарк" край Батак, в учебния център на Витоша и почивния дом на морето край Варна.

От години прокуратурата твърди, че това не са почивни бази, а по-скоро учебни центрове, в които се провеждат семинари и други обучения. За последно базата в Бяла бе спомената малко след началото на войната в Украйна. Тогава главният прокурор Иван Гешев поиска Висшият съдебен съвет да одобри предложение за настаняване на семействата на украински магистрати там.

Освен планинските и морски бази прокуратурата иска да оборудва и кабинетите си в София. Обществената поръчка предвижда купуване на офис столове, както и на стелажи и метални шкафове. Част от тях са за сградата на Националната следствена служба на столичния бул. "Г.М. Димитров".

В началото на тази година бе изнесена публично информацията, че прокуратурата харчи приблизително два пъти повече за своите почивни бази от съдилищата. В бюджета на съдебната власт има около 5.4 млн. лв. за почивните бази на прокурорите, докато двете върховни съдилища разполагат с бюджет от малко над три милиона лева.

В края на мандата на последното правителство на Бойко Борисов прокуратурата получи исканата на Иван Гешев държавна почивна станция в курортния комплекс "Чайка" край Златни пясъци. Това се случи, въпреки че прокуратурата вече разполагаше с доста почивни бази.

Почивната станция в “Чайка“ се намира до морето и разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала. Имотът беше част от активите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Още тогава беше заложено, че разходите за ремонт на базата ще са около 4 млн. лв, за да може почиващите служители на прокуратурата да я ползван на цени от 15-20 лева на вечер.

Преди 2.5 години прокуратурата обяви обществена поръчка за ремонт на хубавата си база на "Цигов чарк" за над 2 милиона лева. В местността Цигов чарк прокурорската база е с малки къщи и разполага с 120 легла, като цените в бара и ресторанта са много по-ниски от пазарните. Институцията разполага с почивен дом "Изгрев" в Бяла с 95 места, хижа "Трендафила" на Витоша с 48 места) и горски дом на Боровец с 12 легла, за която ВСС реши да придобие и прилежащата към нея територия от 17 858 кв. м.

Прокуратурата има и един къмпинг - "Фичоза", край Варна с 14 места. Само за 2019 г. прокуратурата е изразходвала 6 млн. лв. за поддръжка на базите си. Тогава толкова пари харчеше цялото Бюро по зашита.

/mediapool.bg