Новини Турагенции

Бум на туристи има в сръбската Сокобаня

   
Бум на туристи има в сръбската Сокобаня

Българите са номер едно чуждестранни туристи в Сокобаня, като за изминалата година е отчетен много голям ръст на посещения от България. Това обявиха на конференция в София представители на сръбската туристическа агенция, които заедно с български колеги под егидата на двете министерства на туризма обсъждат възможности за взаимно опознаване и стимулиране на пътуванията с цел почивка и туризъм.

В момента Сърбия е на четвърто място след Гърция, Турция и Румъния по брой на български туристи, като се надяваме съвместната ни работа да даде още по-добри резултати в бъдеще, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.Сокобаня е най-известният в Сърбия курорт с минерални извори. Намира се на 215 км от София, на 40 минути път с коля от Ниш. Българите харесват Сокобаня не само заради минералната вода, но и заради района в който се намира - заобиколен от планини, реки с водопади, езера и гори. Има и части от град, запазен от Средновековието, както и места за религиозен туризъм.Български и сръбски туроператори вече са разработили пакети за организирани пътувания, но голяма част от българите, които вече са посетили Сокобаня, са го направили самостоятелно."Знам, че българите харесват много сръбската храна, музиката и разбира се добрата ни ракия. Без значение дали става дума за Белград, или за нашите зимни или балнеокурорти, българите просто обичат нашето гостоприемство и това е, което ни сближава. Като посланик мога да говоря за политика или икономика, но туризмът е нещо, на което заслужава да се обърне специално внимание, защото той оказва благотворно влияние върху политиката и нашите двустранни отношения, а също и за икономиката. Ние сме повече от съседни народи, ние сме братски народи, но въпреки това имаме нужда да се опознаем по-добре и двустранния туризъм помага също за това. А чрез по-доброто познанство и много от натрупаните предразсъдъци между нас ще отпаднат. Затова се радвам, че можехме да организираме тази конференция и да допринесем за бъдещи по-интензивни контакти между нас", каза сръбският посланик д-р Желко Йович.

След края на официалното откриване и презентации на Белград и летните фестивали в сръбската столица, крепоста Голубац, селски туризъм в Мокра гора и различните програми за гурме пътувания в Сърбия, форумът продължи в двустранни срещи между туроператори от двете страни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати