Транспорт

Lufthansa отменя около 900 полета

   
Lufthansa отменя около 900 полета

Най-голямата германска авиокомпания „Lufthansa“ отменя около 900 вътрешни и европейски полета през юли поради недостиг на персонал. Това съобщи агенция "Блумбърг".

Отменените полети, планирани за петък, събота и неделя, представляват около 5% от обичайния капацитет на авиокомпанията през уикенда. Компанията подчертава, че „Lufthansa“ се бори с проблемите, които засягат европейските авиокомпании по време на възстановяването от кризата, причинена от епидемията от коронавирус.

"Цялата авиационна индустрия, особено в Европа, в момента страда от съкращения на персонала", се казва в изявление на „Lufthansa“. "Това се отнася за летищата, агенциите за наземно обслужване, контрола на въздушното движение, както и за авиокомпаниите."

Компанията заяви, че европейските авиокомпании бързат да увеличат броя на местата и полетите, тъй като търсенето е нараснало след отмяната на ограниченията за пътуване, които продължиха две години от началото на пандемията. Авиокомпанията планираше до 2022 г. да разполага с капацитет, равен на 75% от нивата през 2019 г.

Карстен Шпор, главен изпълнителен директор на авиокомпанията, заяви миналия месец, че сътресенията на пазара на труда са нарушили сериозно плановете на компанията за лятото. Летищата, авиокомпаниите и групите за наземно обслужване съкратиха работни места по време на кризата и сега се борят да наемат нов персонал.

Германският летищен оператор Fraport също предупреди, че недостигът на персонал може да доведе до сериозни закъснения на полетите в родния център на „Lufthansa“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати