Новини Хотели

Около 2000 души трябва да напуснат хотелите във Варненска област

   
Около 2000 души трябва да напуснат хотелите във Варненска област

Оказа се, че масовото местене на украински бежанци из България не е приключило. Около 2000 души трябва да напуснат хотелите във Варненска област до края на юни, пише "Сега".

Причината е, че нататък тези хотели ще посрещат редовни туристи и не смятат да продължат участието си в държавната програма, която финансира подслона с по 15 или 10 лв. до края на август. Зачестяват въпросите в украинските групи в социалните мрежи в кои хотели може да се осъществи преместване след 1 юли чрез доплащане.

Преди няколко дни областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи, че тези от бежанците, които желаят да се настанят в държавни бази, отново ще бъдат извозвани с автобуси и влакове. Този път обаче вероятно няма да се наложи ползването на лагера в Елхово. Хората сега не са много, в сравнение с преселението на 31 май. За подслон от ден-два са нужни по-малко легла. Пък и властта не иска да си навлича отново отрицателна обществена реакция. За буферен център се обмисля спортната зала в Дългопол, побираща около 150 души, или старчески дом във Варна.

РАБОТА

Междувременно 117 украинци започнаха работа в областите Бургас, Ямбол и Сливен по субсидираната програма за заетост "Солидарност".

"Работните места са в сферите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, производството на облекло, в преработващата промишленост", коментира пред БНР директорът на Агенцията по заетостта в морския град Пенка Кирилова.

Програмата започна на 6 юни и бързо се събраха предложения за около 300 места в региона. Така се оказа, че само за седмица са запълнени 1/3 от тях.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати